Vyslanec OSN v Líbyi sa vyslovil za námornú blokádu jej pobrežia

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 09:11 • 2 min
Vyslanec OSN v Líbyi sa vyslovil za námornú blokádu jej pobrežia

RÍM/RIGA - Vyslanec OSN v Líbyi, španielsky diplomat Bernardino León, sa vyslovil za to, aby Európska únia vytvorila námornú blokádu líbyjského pobrežia, čím by podľa neho zabránila dodávkam zbraní militantom a nelegálnemu exportu líbyjskej ropy a súčasne vytvorila akúsi bezpečnostnú nárazníkovú zónu medzi Líbyou a jej znepokojeným severným susedom Talianskom.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil taliansky denník Corriere della Sera, León vyjadril presvedčenie, že Bezpečnostná rada OSN by takúto misiu istotne schválila.

 

León považuje námornú blokádu za nevyhnutnú a za jediné konkrétne opatrenie, ktoré je možné v súčasnosti urobiť. "Je tu opatrenie, ktoré môže EÚ okamžite prijať: ísť vo veľkom strážiť more pri pobreží Líbye. Taliansko to samotné nedokáže. Potrebuje pomoc," citovali španielskeho diplomata talianske noviny.

 

León poskytol rozhovor z marockého Rabatu, kde predsedal prvému kolu rozhovorov o vytvorení líbyjskej vlády národnej jednoty medzi zástupcami dvoch súperiacich parlamentov.

 

EÚ v spolupráci s OSN zvažuje možnosti, ako posilniť bezpečnosť v Líbyi vrátane námornej prítomnosti, ak mierové rozhovory pod záštitou OSN vyústia v riešenie tamojšej situácie, povedala v sobotu na tlačovej konferencii v lotyšskej Rige šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

 

Európska únia má v súčasnosti v Stredozemnom mori hliadkové lode, ktoré pomáhajú zachraňovať životy migrantom utekajúcim z Líbye a ďalších severoafrických krajín. Podľa Mogheriniovej by však EÚ mohla svoju bezpečnostnú prítomnosť v oblasti posilniť.

 

Podľa jej slov sa rokuje o podpore, ktorú EÚ poskytne budúcej líbyjskej vláde národnej jednoty. "Mohlo by to tiež byť v podobne námornej prítomnosti, ale zatiaľ sme iba v počiatočnom štádiu (rozhovorov), aby sme poznali podrobnosti."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona