Vyslanec OSN v Líbyi Martin Kobler údajne čelil v Tobruku blokáde

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:21 • 2 min
Vyslanec OSN v Líbyi Martin Kobler údajne čelil v Tobruku blokáde

TOBRUK/MOSKVA - Šéf Podpornej misie OSN (UNSMIL) v Líbyi Martin Kobler sa v utorok po prílete na letisko pri východolíbyjskom Tobruku nedostal ďalej do mesta. Zabránili mu v tom demonštranti, informoval spravodajský server LibyaObserver.ly.

slovakia

left justify in out

Ľudia, ktorí sa zhromaždili pred letiskom, protestovali proti Koblerovej návšteve. V sloganoch na transparentoch ho označili za príčinu politickej roztrieštenosti Líbye a nežiaducu osobu v Tobruku. Server dodal, že vyslanca OSN prijal vo vyhradenom salóniku na letisku prvý podpredseda parlamentu v Tobruku Imhamad Šuajb.

 

Hovorca UNSMIL pre LibyaHerald.com poprel, že by bol Kobler plánoval cestovať z letiska priamo do Tobruku. Konštatoval, že miesto rokovaní so Šuajbom bolo vždy naplánované na letisku.

K situácii sa dnes vyjadril z Moskvy aj veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) generál Chalífa Haftar, ktorý sa zodpovedá medzinárodne uznanému parlamentu v Tobruku a neuznáva vládu v metropole Tripolis, ktorá vznikla s podporou OSN.

 

Haftar pre agentúru RIA Novosti uviedol, že ľudia z Tobruku Koblera "vyhnali", čo "odráža postoj národa voči Koblerovi a to, ako rieši líbyjskú otázku".

"Moja prítomnosť v novej líbyjskej vláde nezávisí od Koblerovho názoru... Ak sa chcel stretnúť, mohol sa nás obrátiť oficiálne a vymedziť otázky, ktoré chcel prediskutovať, a počkať na odpoveď," dodal Haftar.

 

Veliteľ LNA na utorkovej schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom ocenil podporu Moskvy pri riešení situácie v Líbyi. "Naše vzťahy sú kľúčové. Naším cieľom je dnes týmto vzťahom vdýchnuť nový život," povedal Haftar.

 

Poznamenal, že v pondelok prijali jeho delegáciu na ruskom ministerstve obrany. "Diskutovali sme o niektorých vojenských otázkach a načrtli sme všetky požiadavky na boj proti terorizmu... Dúfame, že s vašou podporou budeme čoskoro schopní odstrániť terorizmus," dodal.

 

Líbya sa zmieta vo vojne od zosadenia a zabitia vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Benghází, druhé najväčšie mesto v Líbyi, je už vyše dvoch rokov dejiskom bojov medzi islamskými militantmi - vrátane odnože tzv. Islamského štátu - a silami generála Haftara.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies