Vyslanec OSN Bráhímí sa stretol s Asadom

NETKY.SK • 30 Október 2013, 15:45 • 2 min
Vyslanec OSN Bráhímí sa stretol s Asadom

DAMASK - Vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Lachdar Bráhímí sa dnes stretol so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Rozhovory boli súčasťou snahy získať podporu pre dlho odkladanú medzinárodnú mierovú konferenciu, zameranú na ukončenie občianskej vojny v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stretnutie sa konalo dopoludnia v Damasku, informovala s odvolaním sa na nemenovaného sýrskeho vládneho predstaviteľa agentúra AP. Išlo o prvý priamy kontakt Bráhímího s Asadom za desať mesiacov. Bráhímí po poslednej ceste do Sýrie v decembri 2012 rozhneval sýrskeho lídra vyhlásením, že 40-ročná vláda Asadovej rodiny v krajine je "príliš dlhá". Sýrski predstavitelia ho v reakcii obvinili zo zaujatosti.

Asad podľa sýrskej štátnej televízie Bráhímímu dnes povedal, že politické riešenie sýrskeho konfliktu môže uspieť jedine v prípade, ak sa skončí zahraničná podpora pre ozbrojenú opozíciu. "Len Sýrčania majú právo rozhodovať o budúcnosti Sýrie a musia schváliť každé riešenie," povedal Asad.

Alžírčan Bráhímí v posledných dňoch navštívil už viacero krajín Blízkeho východu, v snahe položiť základy navrhovaných mierových rozhovorov v Ženeve, predbežne plánovaných na budúci mesiac. Vyhliadky na to, že sa uskutoční, sa však zdajú byť malé: sýrska opozícia je naďalej v otázke účasti hlboko rozdelená, pokým vláda odmieta sadnúť za rokovací stôl s ozbrojenou opozíciou.

USA a Rusko sa snažia zvolať konferenciu, na ktorej by sa dohodlo politické riešenie konfliktu v Sýrii, už niekoľko mesiacov. Konflikt v krajine si od marca 2011 vyžiadal viac než 100.000 obetí na životoch a prinútil dva milióny ľudí utiecť z domova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies