Vyslanci EÚ dali ultimátum na prepustenie Tymošenkovej

NETKY.SK • 8 November 2013, 06:21 • 2 min
Vyslanci EÚ dali ultimátum na prepustenie Tymošenkovej

KYJEV - Dvojica vyslancov Európskej únie, ktorí v stredu pricestovali na Ukrajinu, dali tamojšiemu parlamentu týždňovú lehotu na schválenie legislatívy umožňujúcej prepustenie bývalej premiéry Julie Tymošenkovej odsúdenej za zneužitie právomocí.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa popredného predstaviteľa ukrajinskej opozície a Tymošenkovej spojenca Arsenija Jacenjuka. Parlament podľa nej musí ultimátum dodržať, ak nechce Kyjev pripraviť o možnosť podpísať rozhodujúcu zmluvu o zblížení s EÚ. Legislatíva, ktorú poľský exprezident Aleksander Kwaśniewski a niekdajší predseda Európskeho parlamentu Pat Cox požadujú prijať do budúcej stredy, má Tymošenkovej umožniť vycestovať na liečenie do Nemecka, uviedla Oľha Lappová.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Slávnostný akt sa má pritom uskutočniť už koncom novembra v rámci summitu vo Vilniuse. Vyslanci sa majú počas pobytu na Ukrajine stretnúť aj so samotnou Tymošenkovou, ktorá sa vzhľadom na ťažkosti s chrbticou nachádza vo väzenskej nemocnici. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť. 

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona