Vyšľachtili koňa, ktorého výzor pobúril ľudí aj odborníkov

NETKY.SK • 17 Október 2017, 09:35 • 2 min
Vyšľachtili koňa, ktorého výzor pobúril ľudí aj odborníkov

NEW YORK - Americká farma Orrion sa chváli dlhou tradíciou v chove a šľachtení koní. Lenže arabský plnokrvník El Rey Magnum, ktorého predstavili, vyvolal medzi odborníkmi búrku nevôle a rovnako tak ho prijímajú aj ľudia na sociálnych sieťach. O prípade informovalo viacero spravodajských portálov.

slovakia

left justify in out

Žriebä totiž vyzerá neprirodzene, ako po plastickej operácii alebo skôr ako nepodarená karikatúra a pripomína kreslené kone z animovaných filmov, informuje napríklad iDNES.cz

 

„To je absurdné, arabské kone majú úplne inú tvár. Vidíme to napríklad aj u iných šľachtených zvierat, psov. Lenže napríklad mopslíci môžu dýchať i papuľou, čo u koní neplatí," tvrdí odborník na kone Tim Greet.

 

Adele Watersová, vydavateľka odborného periodika Britskej veterinárnej asociácie Veterinary Record, konzultovala snímky s mnohými veterinármi a nikdo ich nepochválil. "Keď som zábery videla prvýkrát, myslela som, že je to nejaký trik. Oni sú však skutočné. Ten kôň bol šľachtený tak, aby spĺňal požiadavky určitého trhu, ktorý má rád zvlástny vzhľad. Kde to však skončí? Je to naozaj tak zlé, keď kôň vyzerá ako kôň a nie ako karikatúra?" pýta sa Watersová.

 

Podobné pokusy o šľachtenie koní za takýmto účelom považuje za neetické a bojí sa o zdravie deformovaných zvierat. Rovnako, ako sú problémy so zdravým psov s plochými nosmi, ako sú mopslíci alebo buldoci. 

 

„Skutočná originálna arabská koňská hlava bola veľmi krásna, ale teraz sú chované iba pre tento konkávny vzhľad. Neexistuje však žiadny funkčný dôvod, aby mal kôň takúto tvár. Veterinári si myslia, že keď takto lebku zdeformujete, existuje riziko, že ovplyvníte dýchacie cesty a jeho schopnosť dýchať," varuje Watersová.

 

Doug Leadley, manažér farmy a chovateľský poradca společnosti Orrion však podobnú kritiku odmieta. Podľa neho je tento kôň len odrazovým mostíkom ku koňovi, ktorý sa blíži dokonalosti. "Myslím, že väčšina týchto ľudí koňom nerozumie," tvrdí. Podľa jeho veterinárov nemá El Rey Magnum absolútne žiadne zdravotné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies