Vyšla publikácia o inkontinencii moču

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 21:25 • 2 min
Vyšla publikácia o inkontinencii moču

Vyšla publikácia o inkontinencii moču - Pre ženy Dnes vychádza nová publikácia s názvom Inkontinencia moču od autorského kolektívu pod vedením Jána Švihru z Urologickej kliniky Jeseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Inkontinenciu po

slovakia

left justify in out

img

Dnes vychádza nová publikácia s názvom Inkontinencia moču od autorského kolektívu pod vedením Jána Švihru z Urologickej kliniky Jeseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. „Inkontinenciu považujem za jednu z najzávažnejších porúch súčasného obdobia,“ uviedol Švihra. „Epidemiologické čísla majú narastajúcu tendenciu. Skvalitňovanie a predlžovanie života totiž vedie nielen k predlžovaniu veku, ale aj k prirodzene pribúdajúcemu staršiemu obyvateľstvu. Na Slovensku odhadujeme približne 653-tisíc žien, ktoré podľa prieskumu udávajú problémy so samovoľným únikom moču. Zároveň však treba dodať alarmujúce číslo - až polovica pacientov nevyhľadá lekára a snaží sa dlhodobo riešiť problém svojpomocne, nesprávne. Neraz pritom stačí správna diagnostika a určenie jednoduchých postupov, ktoré problém môžu zmierniť až úplne odstrániť,“ dodal.

Odborníci upozorňujú na fakt, že inkontinencia moču nie je len vecou starších žien. Podľa najnovších štúdií je prevalencia medzi ženami už vo veku 30 rokov viac než 20 percent, teda, každá piata tridsiatnička sa so samovoľným únikom moču stretáva. Po štyridsiatke sa prevalencia blíži k 40 percentám, pričom so zvyšujúcim sa vekom postupne rastie, po sedemdesiatke už samovoľný únik moču pozná každá druhá žena.

Inkontinencia je neschopnosť vedome ovládať vyprázdňovanie. Vo svete trpí jej vážnejšími formami viac ako 200 miliónov pacientov a pacientok. Mnohí si tento problém spájajú predovšetkým so seniormi, no nezriedka sa týka aj mladých žien po pôrode či zápale močových ciest. Tie sa však hanbia o probléme hovoriť a podľa prieskumov mnohé z nich používajú pri ťažkostiach s únikom moču menštruačné vložky, ktoré však nie sú na tento účel prispôsobené.

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť fungovanie dolných močových ciest, je pooperačný stav čriev, cukrovka, dvíhanie ťažkých predmetov, chronický kašeľ, nedostatok pohybu, cvičenia, nízky príjem vlákniny v strave, nedostatok tekutín počas dňa, zranenie miechy, skleróza multiplex a iné neurologické ochorenia. Problémy nastávajú v dôsledku zmien v oblasti panvy, ktoré majú za následok oslabenie svalov panvového dna. Hoci ide o intímnu tému, lekári aj aktivisti zaoberajúci sa touto problematikou pripomínajú, že je dôležité navštíviť odborníka. V niektorých prípadoch stačí pravidelné cvičenie, v iných lieky a v ďalších nenáročný chirurgický zákrok a problém s únikom moču môže byť vyriešený.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies