Vyšla kniha Pán šestnástky o legendárnom Jánovi Popluhárovi

NETKY.SK • 5 September 2016, 11:53 • 2 min
Vyšla kniha Pán šestnástky o legendárnom Jánovi Popluhárovi

TRNAVA - Slovenský futbalista storočia Ján Popluhár má svoju autobiografickú knihu. Vyšla päť a pol roka po jeho smrti a pred nedeľňajším kvalifikačným zápasom Slovensko - Anglicko ju v Trnave pokrstil dekan z Modranky Alojz Lackovič.

slovakia

left justify in out

Na slávnosti sa zúčastnili desiatky členov oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie, ale aj slávne osobnosti slovenskej futbalovej histórie: Popluhárovi spoluhráči, strieborní medailisti z majstrovstiev sveta z Čile 1962 - legendárny strelec Jozef Adamec, autor gólu Španielom na MS 1962 Jozef Štibrányi ako aj obávaný kanonier Adolf "Dolfi" Scherer, ktorý dal na spomenutom šampionáte tri góly a na túto akciu pricestoval z Francúzska, kde žije. Na krste bola aj Popluhárova dcéra Iveta Palovčíková a ďalší hostia.

Knihu o bernolákovskom rodákovi, ktorý by sa 12. septembra dožil 81 rokov (zomrel 6. marca 2011, pozn.), pod názvom "Pán šestnástky", životný príbeh Jána Popluhára - slovenského futbalistu storočia, napísal športový publicista Michal Zeman. Je to jeho v poradí 16. kniha so športovou tématikou. Knihu vydala v edícii Športové legendy spoločnosť Sport Legal. Má 192 strán a 150 farebných a čiernobielych fotografií a dokumentov. Úvod ku knihe napísal principál Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka.

Knihu uviedli do života pred stretnutím s Anglickom. Ján Popluhár ako jediný Slovák nastúpil v pamätnom súboji za výber sveta proti Anglicku 23. októbra 1963. Uskutočnilo sa na londýnskom štadióne Wembley pred 100-tisíc divákmi pri príležitosti 100. výročia založenia Anglickej futbalovej asociácie a patrí medzi najvýznamnejšie vo futbalovej histórii.

 

Slovenského stopéra, ktorý väčšinu kariéry prežil v Slovane Bratislava, pozval v apríli 1965 na svoj rozlúčkový zápas aj legendárny anglický futbalista, Sir Stanley Matthews. Angličania si ako čerství majstri sveta pozvali Československo na priateľské stretnutie 2. novembra 1966. Na vypredanom Wembley podal Popluhár výborný výkon a prispel k bezgólovej remíze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona