Výskyt respiračných ochorení v BBSK klesá, medziročne je ich ale viac

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 15:21 • 2 min
Výskyt respiračných ochorení v BBSK klesá, medziročne je ich ale viac

BANSKÁ BYSTRICA - Počas 29. týždňa sa v Banskobystrickom kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípkových ochorení (CHPO) mierne znížil.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, oproti 28. týždňu klesol výskyt ARO o necelých 12 percent, výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o tretinu. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt ARO vyšší takmer o 12 percent.

 

"V 29. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ 1513 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 531 osôb na 100.000 obyvateľov," uviedla hovorkyňa. Ako dodala, CHPO sa vyskytli v 55 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 19 osôb na 100.000 obyvateľov. "Lekári v regióne však tento týždeň opäť neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani rôznych epidémií, ako žltačka, salmonelóza a podobne, ktoré sú typické pre letné obdobie," povedala Tolnayová.

 

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec (282), Banská Bystrica (194), Rimavská Sobota (178) a Žarnovica (136). "Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okresoch Poltár, Lučenec a Banská Bystrica. Z hľadiska veku je aktuálne najviac chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, prázdninujúcimi žiakmi základných škôl a aj najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov," uzavrela hovorkyňa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona