Výskyt respiračných ochorení stúpol paradoxne u školákov

NETKY.SK • 30 Január 2016, 13:01 • 2 min
Výskyt respiračných ochorení stúpol paradoxne u školákov

BANSKÁ BYSTRICA - Aj keď bolo v tomto týždni pre štrajk mimo škôl veľa žiakov, počet chorých hlavne na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji opäť stúpol. Paradoxne, najviac sú chorí žiaci základných a stredných škôl.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionáneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, v porovnaní s uplynulým týždňom stúpol počet chorých na ARO o 12,3 percenta, chorých na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO) je približne toľko ako uplynulý týždeň. "Z dôvodu vysokej chorobnosti hlási RÚVZ Lučenec za okres Poltár zavretú Materskú školu v Málinci, kde ochorelo viac ako 60 percent detí," uviedla Tolnayová.

 

V medziročnom porovnaní je však všeobecne menej chorých na ARO i CHPO. Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, túto štatistiku urobili na základe hlásení 63 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu.

 

RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje vo 4. kalendárnom týždni v absolútnych číslach 5484 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť vyše 1520 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja a 388 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je takmer 108 prípadov na 100.000 obyvateľov tohto regiónu.

 

Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach hlásia okresy Lučenec (780 chorých), Rimavská Sobota (729), Veľký Krtíš (605) a Brezno so 566 chorými. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Brezno.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies