Výskyt osýpok narástol celosvetovo o 30 percent

NETKY.SK • 29 November 2018, 22:56 • 2 min
Výskyt osýpok narástol celosvetovo o 30 percent

ŽENEVA - Výskyt osýpok sa v minulom roku celosvetovo zvýšil o 30 percent, oznámila vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Vo svojej správe tvrdí, že znepokojivý trend nárastu počtu nakazení osýpkami je takmer celosvetovým fenoménom, avšak s rôznymi príčinami v jednotlivých regiónoch, informovala agentúra AFP.

 

V Európe je za nárastom podľa vedcov najmä dezinformačná kampaň proti vakcíne. Martin Friede, koordinátor Iniciatívy pre výskum vakcinácie vo WHO v tejto súvislosti uviedol, že "pseudoexperti, ktorí ohovárajú očkovanie bez akýchkoľvek dôkazov", majú často dosah na rozhodovanie rodičov bez ohľadu na to, že vakcína sa ukázala byť bezpečnou a efektívnou.

 

Friede konkrétne spomenul nevedecké tvrdenia spájajúce očkovanie proti osýpkam s výskytom autizmu, ktoré sú na sociálnych sieťach šírené členmi takzvaného hnutia "anti-vax".

 

K nárastu výskytu tohto vysoko infekčného ochorenia však podľa zistení WHO došlo aj v Južnej Amerike. Tam však daný fenomén súvisí skôr s "kolapsom zdravotného systému vo Venezuele".

 

 

Následkom ekonomických ťažkostí a hyperinflácie si totiž venezuelské nemocnice nemôžu dovoliť dostatočné zásoby vakcín.

 

Predstavitelia WHO zdôraznili, že celosvetový boj proti osýpkam priniesol v tomto storočí pôsobivé výsledky. V roku 2000 bolo zaznamenaných 850.000 prípadov tohto ochorenia na celom svete, pričom do roku 2017 sa počet znížil na 173.000 prípadov.

 

Podľa slov Ann Lindstrandovej, ktorá je špecialistkou WHO pre imunizáciu, je súčasné opätovné zhoršenie situácie pre vedcov v kontexte úspechov posledného desaťročia "ešte viac frustrujúcim".

 

Osýpky sú vysoko nákazlivým vírusovým ochorením, ktoré môže viesť k slepote a smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona