Výskyt malárie vo svete narastá

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 08:25 • 2 min
Výskyt malárie vo svete narastá

LONDÝN - Experti a tiež filantrop Bill Gates vyzvali predstaviteľov Spoločenstva národov na stretnutí v Londýne, aby investovali do boja proti ochoreniu viac financií.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 ohrozovala malária takmer polovicu svetového obyvateľstva. V 91 krajinách zaznamenali 216 miliónov prípadov nakazenia, pričom rok pred tým to bolo o päť miliónov menej.

Ochorenie sa šíri najčastejšie v niektorých častiach Ameriky, juhovýchodnej Ázie a Afriky. V iných oblastiach je situácia stabilná alebo sa dokonca zlepšuje. Časť problému tkvie aj v tom, že komáre a parazity, ktoré prenášajú ochorenie, sú rezistentné voči insekticídom a liekom. Na obzore sú však nové riešenia, ako napríklad vakcína, ktorú už používajú na ochranu detí vo vybraných častiach Afriky, ktoré sú domovom takmer 90 percent prípadov nakazenia a 91 percent úmrtí.

Vláda Veľkej Británie investuje do boja proti ochoreniu počas nasledujúcich troch rokov 500 miliónov libier ročne (v prepočte približne 580 miliónov eur). Nadácia Billa a Melindy Gatesových (Bill & Melinda Gates Foundation, BMGF) do roku 2023 pridá do projektu ďalšiu miliardu dolárov (v prepočte približne 809 miliónov eur).

"Kampaň týkajúca sa boja s maláriou je na križovatke. Je to choroba, ktorá pravdepodobne zabila viac ľudí ako ktorákoľvek iná," vyjadril sa James Whiting z organizácie Malaria No More UK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies