Výskyt chrípky v banskobystrickom kraji 2,5-násobne stúpol

NETKY.SK • 17 Január 2015, 15:42 • 2 min
Výskyt chrípky v banskobystrickom kraji 2,5-násobne stúpol

BANSKÁ BYSTRICA - Chrípka a akútne respiračné ochorenia (ARO) tento týždeň v banskobystrickom kraji udreli v plnej sile. Kým v ostatných týždňoch s výnimkou uplynulého zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica klesajúcu, či stabilnú tendenciu ochorení, tretí týždeň zaznamenali výrazný vzostup.

slovakia

left justify in out

"V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO síce o 59 percent, no počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je vyšší až 2,5-násobne (o 250 percent)," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová. Epidemiológovia však upozorňujú, že to nie je v tomto období zvláštny jav.
      

RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v treťom týždni celkom 6883 prípadov ARO a 580 prípadov chrípkových ochorení. Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných ciest dýchacích tak predstavuje 1828 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja, chorobnosť na chrípku na 100.000 obyvateľov je vyše 154 prípadov.
      

Najviac chorých na ARO bolo tento týždeň v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Zvolen a Banská Bystrica. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac šarapatia v okresoch Lučenec, Banská Bystrica, Revúca a Rimavská Sobota.
      

Z hľadiska veku je najviac chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, žiakmi základných škôl a seniormi. Najmenej chorých je medzi adolescentmi. Na CHPO je najvyššia chorobnosť medzi najmenšími deťmi do 5 rokov a ekonomicky činným obyvateľstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies