Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. júl. 2018Iľja
BratislavaBratislava 26°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
14.05.2018 09:00 Gurmán
Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.05.2018 09:00 Gurmán

Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!



BRATISLAVA - Rebarbora sa stala obľúbenou ingredienciou v našej kuchyni. Radi z nej pečieme, varíme a robíme domáce džemy. Pochádza z Tibetu a v našom podvedomí si stále myslíme, že ide o zeleninu. Rebarbora je výborným ovocím, ktoré jeme na sladko i na slano. Pozrite sa na recepty, ktoré sme pre vás vybrali a základnou ingredienciou je práve rebarbora. Dobrú chuť!


Tvarohová tarta s rebarborou

 

Suroviny:

Cesto:  250 g hladká múka, 1/4 ČL soľ, 80 g práškový cukor, 150 g maslo, 1 ks vajce

Plnka: 800 g rebarbora, 4 ks vajce, 500 g tvaroh, 75 g práškový cukor, 2 PL vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 4 PL hladká múka, 2 PL maslo, kôra z 1 pomaranča, práškový cukor na posypanie

 

 

Postup: 

Múku zmiešame so soľou a s cukrom a nasypeme na pracovnú dosku. V strede spravíme jamku, kde dáme vajce. Kúsky masla dáme okolo. Nožom suroviny posekáme a spracujeme na mrveničku, ktorú potom rukami vymiesime na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Umytú rebarboru očistíme a nakrájame na rovnakú dĺžku, asi 25 cm. Žĺtky vymiešame s tvarohom, práškovým aj vanilkovým cukrom a pomarančovou kôrou. Bielky vyšľaháme so soľou dotuha. Múku preosejeme na tvaroh a preložíme. Pomaly premiešame. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč (20 x 30 cm) vymastíme. Cesto roztlačíme do formy tak, aby sme mali vyvýšené okraje. Potrieme tvarohovou plnkou a poukladáme rebarboru. Navrch poukladáme vločky masla a poprášime cukrom. Pečieme asi 45 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Poprášime cukrom, nakrájame a podávame.

 

 

Bravčové kotlety na rebarbore

 

Suroviny:

4 ks bravčová kotleta, 2 PL repkový olej, 600 g rebarbora, 1 ks citrón, 30 g kryštálový cukor, 4 ks lístok šalvie, podľa chuti morská soľ, podľa chuti mleté čierne korenie

 

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 °C. Kotlety opláchneme a osušíme. Potrieme soľou a korením a v panvici na oleji ich krátko opečieme z každej strany. Pečieme v rúre na plechu asi 60 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Na konci ich potrieme slanou vodou a zapneme gril. Rebarboru umyjeme, osušíme a očistíme. Nakrájame na 2 cm kúsky. Citrón umyjeme v horúcej vode a polovicu z neho odšťavíme. Zvyšok nakrájame na kúsky. Kryštálový cukor v panvici skaramelizujeme a pridáme rebarboru, trochu vody a citrónovú šťavu. Varíme asi 5 minút na miernom ohni. Tesne pred koncom pridáme lístky šalvie a kúsky citróna. Podlejeme trochou vody a prehrejeme. Bravčové kotlety dáme na taniere, pridáme rebarboru a podávame napríklad so zemiakmi.

 

 

Jarný rebarborový šalát

 

 

Suroviny:

2 – 3 ks rebarbory, 200 – 300g rukoly alebo zmes šalátov, ktoré vám chutia (chuťovo by táto kombinácia mala obsahovať aj horké šaláty podobné rukole), 4 šalotky, Slovenský biely syr alebo syr feta, príp. iný slaný syr, za hrsť vlašských orechov, lyžička medu, olivový olej, pečivo podľa vlastného výberu

 

Dressing:

2 VL olivového oleja, 2 čaj. lyž. plnotučnej horčice, 2 čaj. lyž. citrónovej šťavy, 2 čaj. lyž. medu, soľ, pár kvapiek malinového octu

 

Postup:

Vlašské orechy nasekáme na malé kúsky. Šalotky nakrájame na kolieska, rebarboru umyjeme a nakrájame na pribl. 2 cm kúsky. Na olivovom oleji opražíme najskôr šalotku, po minúte pridáme aj rebarboru a na miernej teplote necháme dusiť kým je rebarbora mäkká (max 5 min.). Potom pridáme med, premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si dressing: Všetky hore uvedené ingrediencie poriadne premiešame. Dochutíme podľa vlastného gusta. Na tanier naaranžujeme rukolu do tvaru hniezda, pridáme rebarboru s cibuľkou, fazuľové lusky, posypeme syrom a orechami a nakoniec pokvapkáme dressingom. Servírujeme s pečivom.

 

 

Tvaroh s jahodami a rebarborou

 

 

Suroviny:

400 g rebarbora, 400 g tvaroh, 150 g jahody, 120 g kryštálový cukor, 60 g sekané mandle, 50 g smotana na šľahanie

 

 

Postup:

Rebarboru očistíme, ošúpeme a nakrájame na kúsky. Spolu s polovicou cukru dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme 8 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšný cukor premiešame s tvarohom a so smotanou. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Štyri poháre znútra obložíme jahodami a naplníme tvarohovou zmesou. Navrch rozdelíme vychladnutú rebarboru a posypeme mandľami.

 

 

Jahodovo-rebarborový džem

 

Suroviny:

600 g zrelé jahody, 600 g červená rebarbora, 1 ks vanilkový struk, 500 g želírovací cukor 2:1, šťava z 1 citróna

 

 

Postup:

Jahody a rebarboru umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkovou dreňou a varíme v hrnci 5 až 10 minút. Ak nechceme v džeme zrniečka, treba zmes prepasírovať do druhého hrnca. Vmiešame cukor a za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 4 minúty. Nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a otočíme. Po asi 10 minútach otočíme naspäť a necháme vychladnúť. Džem uskladnený v tme a chlade vydrží asi rok.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok