Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Maroš
Šefčovič

Ivan
Zuzula

Jozef
Menyhárt

Martin
Daňo
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. feb. 2019Jaromír
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
14.05.2018 09:00 Gurmán
Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.05.2018 09:00 Gurmán

Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!



BRATISLAVA - Rebarbora sa stala obľúbenou ingredienciou v našej kuchyni. Radi z nej pečieme, varíme a robíme domáce džemy. Pochádza z Tibetu a v našom podvedomí si stále myslíme, že ide o zeleninu. Rebarbora je výborným ovocím, ktoré jeme na sladko i na slano. Pozrite sa na recepty, ktoré sme pre vás vybrali a základnou ingredienciou je práve rebarbora. Dobrú chuť!


Tvarohová tarta s rebarborou

 

Suroviny:

Cesto:  250 g hladká múka, 1/4 ČL soľ, 80 g práškový cukor, 150 g maslo, 1 ks vajce

Plnka: 800 g rebarbora, 4 ks vajce, 500 g tvaroh, 75 g práškový cukor, 2 PL vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 4 PL hladká múka, 2 PL maslo, kôra z 1 pomaranča, práškový cukor na posypanie

 

 

Postup: 

Múku zmiešame so soľou a s cukrom a nasypeme na pracovnú dosku. V strede spravíme jamku, kde dáme vajce. Kúsky masla dáme okolo. Nožom suroviny posekáme a spracujeme na mrveničku, ktorú potom rukami vymiesime na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Umytú rebarboru očistíme a nakrájame na rovnakú dĺžku, asi 25 cm. Žĺtky vymiešame s tvarohom, práškovým aj vanilkovým cukrom a pomarančovou kôrou. Bielky vyšľaháme so soľou dotuha. Múku preosejeme na tvaroh a preložíme. Pomaly premiešame. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč (20 x 30 cm) vymastíme. Cesto roztlačíme do formy tak, aby sme mali vyvýšené okraje. Potrieme tvarohovou plnkou a poukladáme rebarboru. Navrch poukladáme vločky masla a poprášime cukrom. Pečieme asi 45 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Poprášime cukrom, nakrájame a podávame.

 

 

Bravčové kotlety na rebarbore

 

Suroviny:

4 ks bravčová kotleta, 2 PL repkový olej, 600 g rebarbora, 1 ks citrón, 30 g kryštálový cukor, 4 ks lístok šalvie, podľa chuti morská soľ, podľa chuti mleté čierne korenie

 

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 °C. Kotlety opláchneme a osušíme. Potrieme soľou a korením a v panvici na oleji ich krátko opečieme z každej strany. Pečieme v rúre na plechu asi 60 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Na konci ich potrieme slanou vodou a zapneme gril. Rebarboru umyjeme, osušíme a očistíme. Nakrájame na 2 cm kúsky. Citrón umyjeme v horúcej vode a polovicu z neho odšťavíme. Zvyšok nakrájame na kúsky. Kryštálový cukor v panvici skaramelizujeme a pridáme rebarboru, trochu vody a citrónovú šťavu. Varíme asi 5 minút na miernom ohni. Tesne pred koncom pridáme lístky šalvie a kúsky citróna. Podlejeme trochou vody a prehrejeme. Bravčové kotlety dáme na taniere, pridáme rebarboru a podávame napríklad so zemiakmi.

 

 

Jarný rebarborový šalát

 

 

Suroviny:

2 – 3 ks rebarbory, 200 – 300g rukoly alebo zmes šalátov, ktoré vám chutia (chuťovo by táto kombinácia mala obsahovať aj horké šaláty podobné rukole), 4 šalotky, Slovenský biely syr alebo syr feta, príp. iný slaný syr, za hrsť vlašských orechov, lyžička medu, olivový olej, pečivo podľa vlastného výberu

 

Dressing:

2 VL olivového oleja, 2 čaj. lyž. plnotučnej horčice, 2 čaj. lyž. citrónovej šťavy, 2 čaj. lyž. medu, soľ, pár kvapiek malinového octu

 

Postup:

Vlašské orechy nasekáme na malé kúsky. Šalotky nakrájame na kolieska, rebarboru umyjeme a nakrájame na pribl. 2 cm kúsky. Na olivovom oleji opražíme najskôr šalotku, po minúte pridáme aj rebarboru a na miernej teplote necháme dusiť kým je rebarbora mäkká (max 5 min.). Potom pridáme med, premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si dressing: Všetky hore uvedené ingrediencie poriadne premiešame. Dochutíme podľa vlastného gusta. Na tanier naaranžujeme rukolu do tvaru hniezda, pridáme rebarboru s cibuľkou, fazuľové lusky, posypeme syrom a orechami a nakoniec pokvapkáme dressingom. Servírujeme s pečivom.

 

 

Tvaroh s jahodami a rebarborou

 

 

Suroviny:

400 g rebarbora, 400 g tvaroh, 150 g jahody, 120 g kryštálový cukor, 60 g sekané mandle, 50 g smotana na šľahanie

 

 

Postup:

Rebarboru očistíme, ošúpeme a nakrájame na kúsky. Spolu s polovicou cukru dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme 8 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšný cukor premiešame s tvarohom a so smotanou. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Štyri poháre znútra obložíme jahodami a naplníme tvarohovou zmesou. Navrch rozdelíme vychladnutú rebarboru a posypeme mandľami.

 

 

Jahodovo-rebarborový džem

 

Suroviny:

600 g zrelé jahody, 600 g červená rebarbora, 1 ks vanilkový struk, 500 g želírovací cukor 2:1, šťava z 1 citróna

 

 

Postup:

Jahody a rebarboru umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkovou dreňou a varíme v hrnci 5 až 10 minút. Ak nechceme v džeme zrniečka, treba zmes prepasírovať do druhého hrnca. Vmiešame cukor a za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 4 minúty. Nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a otočíme. Po asi 10 minútach otočíme naspäť a necháme vychladnúť. Džem uskladnený v tme a chlade vydrží asi rok.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok