Vyskúšajte chôdzu naboso. Prospeje vášmu zdraviu aj psychike

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 11:21 • 2 min
Vyskúšajte chôdzu naboso. Prospeje vášmu zdraviu aj psychike

BRATISLAVA - Chôdza naboso je nielen príjemná a prirodzená, ale má tiež blahodárny vplyv na vaše zdravie. Na chodidlách máme reflexné zóny, ktoré ovplyvňujú zvyšok nášho tela. A jedna taká prechádzka bosými nohami v tráve dokáže doslova zázraky. Tak využite teplé dni a odhoďte topánky.

slovakia

left justify in out

Chôdza naboso je zdravá, masíruje vám totiž chodidlá a tým aj všetky akupresúrne body, ktoré nimi prúdia a priaznivo ovplyvňuje celé telo. Najviac pre zdravie však urobíte, keď budete chodiť po nerovnom teréne a striedať rôzne prekážky, raz to bude kamene, potom piesok a potom zase tráva. Nerovnosť cez chodidlo blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, podporuje krvný obeh a posilňuje imunitu, navyše vďaka nej zatíname aj viac svalov. Ak sa vám nechce vyraziť von môžete si urobiť takú malú dráhu i doma. Vystačíte si s rozsypaným hrachom, cícerom a fazuľou.

 

obrazok

 

Nohy nás nosia celý život, ale my sa im odvďačujeme tesnými a nepohodlnými topánkami, podpätkami a nekvalitné obuvou. Naše nohy tak časom spohodlnejú a nevytvárajú si klenbu. Keď ideme bosí a odlepujeme prsty od zeme, tak sa zatnú, v topánke ale tento pohyb nie je. Výsledok je potom taký, že mnohí z nás majú zdravotné problémy s plochými nohami. Ak chcete navrátiť nohám ich zdravie a mať krásnu klenbu, rozhodne skúste chôdzu naboso. V opačnom prípade riskujete nielen spomínané ploché nohy, ale s tým spojené problémy s chrbtom a to určite nechcete.

 

Nielen na telo má skvelý vplyv chôdza naboso, ale aj na psychiku. Ak vyrazíte do prírody bosý uvidíte, ako sa budete hneď dobre cítiť a získate energiu zo zeme, po ktorej idete. Je to naozaj skvelý spôsob meditácie. A užívajte si každý krok, skúste schválne šliapať na rôzne veci, ako sú šišky a kamene.

 

Je jasné, že prvé vyzutie topánok a prechádzka naboso vám nebude pripadať tak skvelá. Nohy sú zvyknuté na pohodlie a tak vám nerovný a tvrdý terén bude pripadať veľa nepríjemný. Začať s chôdzou naboso je ideálne v tráve, až keď si chodidlá trošku zvyknú, skúste napríklad lesnú cestu, neskôr skúste prejsť na kamienky. 

 

obrazok

 

Ak pre vás chôdza naboso nie je, skúste pre začiatok barefootové topánky. Majú veľmi tenkú podrážku, takže vás skôr ochránia pred nečistotami, ako pred nerovnosťou terénu, ale predsa len nešlapete priamo bosou nohou na zem.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies