Výskumné centrum EÚ vytvorilo aplikáciu na mapovanie výskytu invazívnych druhov

NETKY.SK • 24 Február 2017, 15:58 • 2 min
Výskumné centrum EÚ vytvorilo aplikáciu na mapovanie výskytu invazívnych druhov

BRUSEL – Novú mobilnú aplikáciu na identifikovanie a zdieľanie informácií o invazívnych druhoch rastlín a živočíchov vyvinulo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie (EK). Občania môžu používaním tejto aplikácie prispieť k mapovaniu šírenia invazívnych druhov.

slovakia

left justify in out

Aplikácia obsahuje podrobné informácie a zábery 37 invazívnych druhov rastlín a živočíchov. Odoslaním fotografie a polohy týchto škodcov používatelia prispejú k vytváraniu európskej databázy výskytu invazívnych druhov.

 

"Krása tejto aplikácie spočíva v tom, že z jej používateľov vytvára vedcov, ktorí pomáhajú monitorovať invazívne druhy ohrozujúce biodiverzitu v EÚ. Zozbierané informácie zlepšia prehľad o výskyte daných druhov a zvýšia aj povedomie občanov o tomto probléme," uviedol eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

 

Únijný zoznam invazívnych druhov obsahuje napríklad americkú vevericu sivú, prenášajúcu vírus smrteľný pre iné veverice, alebo medvedíka čistotného, ktorý takisto šíri choroby nebezpečné pre zver aj ľudí. Na zozname sú tiež rastliny ako boľševník obrovský, ohrozujúce celé ekosystémy.

 

Invazívne druhy spôsobujú v celej EÚ každoročne škody v hodnote niekoľkých miliónov eur. Novú aplikáciu si môžu zadarmo stiahnuť používatelia operačného systému Android aj iOS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies