Výskumné centrum AgroBioTech vyvíja špeciálne potraviny

NETKY.SK • 29 Január 2017, 10:05 • 2 min
Výskumné centrum AgroBioTech vyvíja špeciálne potraviny

NITRA – Výskumné centrum AgroBioTech na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre vyvinulo dva nové potravinové výrobky. Ide o špeciálne potraviny, ktoré sú vhodné pre tri kategórie ľudí súčasne – celiatikov, ľudí intolerantných na laktózu a pre diabetikov.

slovakia

left justify in out

Jeden výrobok je pečivo, druhým je trvanlivé pečivo – sušienky. „Dali sme si patentovať úžitkový vzor, ktorý si teoreticky v budúcnosti môže kúpiť nejaký výrobca a vyrábať tieto produkty,“ uviedla riaditeľka AgroBioTech Tatiana Bojňanská. Výskumné centrum momentálne robí aj špeciálny výskum, ktorý sa týka ryže. Cez ministerstvo hospodárstva sa na AgroBioTech obrátil spracovateľ ryže z Ruska, ktorý vymyslel špeciálny spôsob spracovávania ryže, aby bola chutnejšia a dal si ho patentovať. Odborníci z Nitry mu majú vedecky potvrdiť, či jeho systém funguje.


V AgroBioTechu majú aj špeciálny prístroj Lipoprint, ktorý podľa slov Bojňanskej nemajú ani nemocnice. Umožňuje presnejšie a lepšie zmerať človeku cholesterol, pričom zaužívané rozlišovanie cholesterolu na „dobrý“ a „zlý“ sa ukazuje ako nie práve najsprávnejšie členenie. „Tých frakcií je oveľa viac. Pri testovaní prístroja sa naozaj ukázalo, že športovci, ktorí mali dobré hladiny lipoproteínov a cholesterolu, mali zvýšené niektoré z frakcií a to sú práve tí, ktorých treba liečiť,“ hovorí Bojňanská. Naopak, mnohí, ktorí majú vyšší cholesterol, čo je zapríčinené do istej miery aj genetikou, sa liečia zbytočne, pretože frakcie, ktoré sú pre človeka skutočne nebezpečné, majú v poriadku.


Ďalší špeciálny prístroj In Body komplexne analyzuje a vyhodnocuje skladbu celého tela. „Je to úžasné napríklad pre športovcov, pretože sa dá povedať, že tento typ telesnej stavby nie je vhodný napríklad na cyklistiku,“ priblížila Bojňanská. Prístroj vie zistiť aj prítomnosť choroby v tele. „Je tam ukazovateľ, ktorý ak vyjde nad určitú hranicu, je to varovný signál,“ doplnila Bojňanská. V súčasnosti vedci z AgroBioTech testujú deti na školách. Výskum ešte nie je ukončený, no už teraz je jasné, že na deťoch sa podpisuje nedostatok športu a pohybu.


Výskumné centrum AgroBioTech otvorili 15. októbra 2015, reálne začalo fungovať od januára 2016. Vybudovala ho Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre z peňazí Európskej únie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s partnermi - Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre a Ústavom genetiky a biotechnológie rastlín v Nitre, ktorý sa dnes nazýva Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies