Výskum rakoviny: Za väčšinu nádorov si môžeme sami

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:29 • 2 min
Výskum rakoviny: Za väčšinu nádorov si môžeme sami

LONDÝN – Nie genetika, ale životný štýl ma na svedomí až 90% prípadov rakoviny. Za vznik rakoviny môže fajčenie, pirie alkoholu, ale aj trávenie času na slnku. Podľa britskej televízie SkyNews ide o presne opačný výsledok, aký zverejnili výskumníci na začiatku roka, podľa ktorých môže za 3/4 prípadov genetika.

slovakia

left justify in out

„Môžeme sa narodiť s génom, ktorý môže spustiť rakovinu. Ak začne človek fajčiť, piť a preháňať to s opaľovaním, je to akoby ste do zásobníka pištole, s ktorou hráte ruskú ruletu, pridali ďalšie tri náboje,“ povedal riaditeľ kliniky Stony Brook v New Yorku. Pri výskume operovali s viacerými údajmi z genetiky, štatistiky a na vytvorenie modelu použili špeciálny program.

 

Podľa ich výskumu vzniklo iba 10 až 30% ochorení rakoviny geneticky. Takže návod ako sa vyhnúť rakovine je jednoduchý: nepite, nefajčite a príliš sa neopaľujte na slnku.

 

Typy rakovín náchylných na životosprávu:

Rakovina hrubého čreva: 25% geneticky – 75% životospráva
Rakovina kože: 14% geneticky - 86% ultrafialové žiarenie
Rakovina krčka maternice: 10% geneticky - 90% papilóm
Rakovina pažeráka: 25% geneticky - 75% alkohol a cigarety
Rakovina pečene: 20% geneticky - 80% žltačka typu B a C a alkohol
Rakovina konečníka: 10% geneticky - 90% papilóm
Rakovina pľúc: 14% geneticky - 86% fajčenie

 

Predošlý výskum z univerzity Johna Hopkinsa v Baltimore hovoril o tom, že až 22 z 31 typov rakoviny je genetika. Ide napríklad o rakovinu, mozgu, leukémiu, pankreasu, kostí a semenníkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona