Vysielaní pracovníci by mali mať lepšie podmienky v zahraničí

NETKY.SK • 5 December 2017, 16:29 • 2 min
Vysielaní pracovníci by mali mať lepšie podmienky v zahraničí

BRATISLAVA – Revízia smernice o vysielaní pracovníkov by mala zlepšiť podmienky aj pre slovenských pracovníkov v zahraničí a zároveň má objasniť špecifické postavenie dopravného odvetvia. Vyplynulo to z utorkovej diskusie organizovanej Slovensko-rakúskou obchodnou komorou v spolupráci s poradenskou spoločnosťou Deloitte. Zúčastnili sa jej zástupca Európskej komisie (EK) Federico Pancaldi, štátny tajomník ministerstva práce SR Branislav Ondruš a manažér na oddelení daňového poradenstva Deloitte Jozef Stieranka.

slovakia

left justify in out

"Kľúčovým princípom tejto smernice je zrovnoprávniť podmienky pre domáceho aj vysielajúceho zamestnávateľa," zdôraznil Ondruš. Zástupca EK zaradil medzi hlavné body revízie odmeňovanie vysielaných pracovníkov a dĺžku vysielania pracovníkov s tým, že ide o veľmi citlivú tému v rámci EÚ. Zámer komisie je taký, že dĺžka vyslania by predstavovala najviac jeden rok s tým, že po žiadosti sa môže predĺžiť o šesť mesiacov. Európsky parlament (EP) navrhuje 24 mesiacov.

 

Problémom v rámci revízie tejto smernice je oblasť medzinárodnej cestnej prepravy, keďže dopravcovia často zotrvávajú v inom členskom štáte EÚ veľmi krátky čas. Túto otázku by mal upravovať špeciálny právny predpis. Podľa neho by títo pracovníci mali právo na minimálnu mzdu daného štátu, v ktorom vykonávajú prácu v prípade, ak zotrvajú v tejto členskej krajine viac ako tri dni za mesiac.

 

Slovensko sa stáva cieľovou krajinou pre vysielaných pracovníkov tretích krajín, ktorí čoraz viac prichádzajú do SR formálne zamestnaní vo firmách, ktoré sú usídlené v inej členskej krajine EÚ, podotkol štátny tajomník ministerstva práce. Upozornil tiež, že dochádza k masívnemu zneužívaniu týchto pracovníkov a takýmto spôsobom sa obchádzajú súčasné pravidlá stanovené slovenskou legislatívou. Zároveň uviedol, že podľa údajov Sociálnej poisťovne slovenskí pracovníci v západnej Európe nezarábajú o nič viac ako počas práce na Slovensku, dokonca sa ich mzda medziročne znižovala.

 

Slovensko sa po ukončení rozhovorov o revízii smernice začne pripravovať na jej transpozíciu do slovenskej legislatívy, pričom na ňu má tri roky a na aplikáciu rok. Debata je stále v procese, dohodu však Pancaldi očakáva už čoskoro.

 

Vyslaní pracovníci by mali mať po revízii smernice nárok na rovnakú minimálnu mzdu v krajine, do ktorej sú vyslaní a tiež aj na platnú mzdovú tarifu či iné benefity. Zhodli sa na tom ministri práce a sociálnych vecí EÚ. V rámci EÚ sú ročne vysielaných do inej krajiny viac ako dva milióny pracovníkov. Z toho 42 % pracuje v stavebnom priemysle. Ďalších 13,5 % tvoria opatrovateľské služby, zdravotníctvo, školstvo a sociálna starostlivosť. Približne 10 % sa uplatní v iných službách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies