Vyšetrujú bohatého strýka sýrskeho prezidenta

NETKY.SK • 30 September 2013, 18:39 • 2 min
Vyšetrujú bohatého strýka sýrskeho prezidenta

PARÍŽ - Parížska prokuratúra začala predbežné vyšetrovanie účtov vo Francúzsku žijúceho strýka sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Podľa pondelňajších informácií agentúry AFP tak koná na základe septembrovej sťažnosti ľudskoprávnych organizácií, podľa ktorých Rifaat al-Asad, brat Baššárovho otca Háfiza, nadobudol svoje "výnimočné bohatstvo" nekalým spôsobom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sťažnosť hovorí, že jeho majetok v hodnote "miliárd eur" získal prostredníctvom korupcie, sprenevery verejných peňazí či zneužitím účtov. Podľa francúzskych médií vlastní 76-ročný Rifaat okrem iného aj sídlo a niekoľko bytov v Paríži. Celkovo jeho majetok vo Francúzsku odhadli na 160 miliónov eur.

Rifaat al-Asad sa pred takmer 30 rokmi rozkmotril so svojim bratom Háfizom, vtedajším prezidentom Sýrie, opustil svoju vlasť a usadil sa v Európe. V roku 1982 sa údajne podieľal na tvrdom potlačení povstania vedeného panarabským hnutím Moslimské bratstvo v meste Hamá. Podľa odhadov vtedy zomrelo najmenej 10-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona