Vyšetrovateľom kauzy Gorila sa úplatky stále nepodarilo dokázať

NETKY.SK • 26 August 2013, 12:12 • 2 min
Vyšetrovateľom kauzy Gorila sa úplatky stále nepodarilo dokázať

BRATISLAVA - Vyšetrovateľom kauzy Gorila sa stále nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov, teda zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe.

slovakia

left justify in out

Vo svojej v poradí tretej správe o vyšetrovaní prípadu to píše špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Jeho informáciami sa bude už v utorok (27. 8.) zaoberať Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, plénum bude o Gorile hovoriť v septembri. Kováčik poslancov informuje, že od podania poslednej správy (začiatok roka) bolo vo veci vypočutých približne 40 osôb v postavení svedka, boli vykonané analýzy bankových účtov podozrivých osôb, analýzy prepisov vystúpení poslancov NR SR k privatizácii letiska a výberu poradcu investora a boli vyhodnotené výsledky dožiadaní a spracované a zaslané odpovede k právnej pomoci z Rakúska.

Po vyhodnotení týchto dôkazov boli podľa jeho slov zistené nové skutočnosti, na základe ktorých vyšetrovatelia začali trestné stíhanie pre podozrenie zo zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania. "V tejto trestnej veci vyšetrovateľ požiadal o súčinnosť Fond národného majetku a zadovážil väčšie množstvo spisového materiálu, ktorý v súčasnej dobe vyhodnocuje," informuje špeciálny prokurátor.

V ďalších troch trestných veciach, v ktorých vyšetrovateľ špecializovaného tímu vydal v novembri 2012 uznesenia o začatí trestného stíhania, boli vykonané potrebné úkony, a to najmä výsluchy svedkov a zadovážené listinné materiály. "Po ich vyhodnotení je potrebné vo veciach vypočuť ešte ďalších svedkov, pričom následne bude vo veciach meritórne rozhodnuté, a to s predpokladaným ukončením veci cca do konca septembra," avizuje Kováčik.

Napriek tomu, že prácu špecializovaného tímu naďalej hodnotí veľmi kladne a úkony sú vykonávané plynule a bez zbytočných prieťahov, "je potrebné konštatovať, že vo veci je nutné vykonať ešte väčšie množstvo výsluchov svedkov a najmä v prípade potreby zrealizovať dožiadanie o právnu pomoc viacerých štátov". Vzhľadom na tieto skutočnosti podľa Kováčika v súčasnosti nie je stále možné určiť termín ukončenia predmetnej veci.

Naposledy poslanci odobrili priebežnú správu o vyšetrovaní kauzy Gorila vo februári, a to 136 hlasmi. Uznesenie NR SR sa vtedy pokúsil rozšíriť Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorý žiadal, aby minister vnútra predložil aj správu o priebehu vyšetrovania kauzy orgánmi Policajného zboru, a to až od roku 2006 do roku 2012. "Vrátane dôvodov, prečo v tomto období nedospeli k výsledkom, ktoré by umožnili trestné stíhanie respektíve obvinenia konkrétnych osôb," doplnil Fedor. Jeho návrh neprešiel.

Vo februárovej správe sa okrem iného písalo, že sa začali tri trestné stíhania vo veci pre podozrenie z trestného činu podplácania a vydierania. Z poberania úplatkov sú podozriví poslanci parlamentu za pomoc pri schvaľovaní zákonov vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca (vtedy ANO). Podozreniu z vydierania zase čelia členovia druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v súvislosti s rozhodovaním o privatizácii bratislavského letiska v prospech jednej finančnej skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona