Vyšetrovatelia zmiznutia lietadla preverujú aj motív samovraždy

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 07:23 • 2 min
Vyšetrovatelia zmiznutia lietadla preverujú aj motív samovraždy

KUALA LUMPUR - Posledné slová z nezvestného malajzijského dopravného lietadla povedal riadiacemu stredisku letovej prevádzky v Malajzii druhý pilot Farík Abdul Hamíd (27).

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii to v pondelok uviedol riaditeľ malajzijských aerolínií. Vyšetrovatelia pritom uvažujú, že jedným z možných vysvetlení zmiznutia stroja môže byť samovražda kopilota alebo kapitána Zaharího Ahmada Šacha (53). Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
      

Druhý pilot povedal 8. marca rozvážne, ale neformálne pozemnej kontrole: "V poriadku, dobrú noc." Po stroji aerolínií Malaysia Airlines, na palube ktorého sa viezlo 239 ľudí, odvtedy niet ani stopy. Vyšetrovatelia sú čoraz viac presvedčení, že lietadlo odklonil tisícky míľ od pôvodného kurzu niekto, kto mal hlboké znalosti o Boeingu 777-200ER a o komerčnej navigácii.
      

Riaditeľ aerolínií Ahmad Džauharí Jahjá uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii, že automatický systém sledovania lietadla (ACARS) bol vypnutý, ale nie je jasné, kedy presne. 
      

Ďalšími možnými vysvetleniami, prečo lietadlo zmizlo, je únos alebo sabotáž.
      

Pátranie má bezprecedentné rozmery: zúčastňuje sa na ňom 26 krajín a pokrýva oblasť od pobrežia Kaspického mora na severe až dolu po južnú časť Indického oceánu. Lietadlo štartovalo v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a malo letieť do čínskeho Pekingu.

 

Po zmiznutom lietadle pátra už aj Peking

 


Čínska vláda v pondelok potvrdila začatie pátrania po zmiznutom lietadle z Malajzie nad svojich územím, kadiaľ vedie jedna z dvoch predpokladaných trás letu po prerušení kontaktu s posádkou. Ide o trasu, ktorá je spojnicu severného Thajska s oblasťou na hranici medzi Kazachstanom a Turkménskom. Druhou je koridor medzi Indonéziou a Indickým oceánom. Vláda v Pekingu medzitým uviedla, že o žiadnom zo svojich 153 občanov na palube strateného stroja nemá dôkazy, že by bol v kontakte s teroristickou skupinou.

 

Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Malajzijská vláda po vyše týždni potvrdila dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí. Podľa predstaviteľov Malaysia Airlines množstvo paliva postačovalo na približne osemhodinový let.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies