Vyšetrovatelia zisťujú, či Farook plánoval útok aj v roku 2012

NETKY.SK • 10 December 2015, 07:16 • 2 min
Vyšetrovatelia zisťujú, či Farook plánoval útok aj v roku 2012

SAN BERNARDINO - Vyšetrovatelia útoku v kalifornskom meste San Bernardino preverujú, či Syed Farook obvinený zo streľby plánoval útok aj v roku 2012, ale od tohto plánu upustil. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dva nemenované zdroje oboznámené s vyšetrovaním.

slovakia

left justify in out

Pri streleckom útoku 28-ročného Farooka a jeho 29-ročnej manželky Tashfeen Malikovej z minulého týždňa zahynulo 14 ľudí a ďalších 21 osôb utrpelo zranenia. Ich bývalý sused Enrique Marquez kúpil dve pušky použité práve pri tomto útoku na Farookových kolegov na vianočnom večierku.

 

Podľa jedného z dvoch nemenovaných zdrojov povedal Marquez vyšetrovateľom, že on spolu s Farookom plánovali útok v Spojených štátoch už v roku 2012, ale tejto myšlienky sa nakoniec vzdali. Marquez bol Farookovým príbuzným, ale nie pokrvným, do rodiny sa priženil.

 

Zdroj dodal, že nie je jasné, čo dvojicu mužov odradilo od naplánovania útoku. Otec strelkyne z Kalifornie Malikovej, Gulzar Ahmad Malik, sa v stredu zo saudskoarabského mesta Džidda telefonicky rozprával s agentúrou AP. Odsúdil dcérin čin a zabíjanie v San Bernardine a vyjadril ľútosť.

 

Otec povedal, že je "veľmi, veľmi smutný". Dodal: "Cítim takú bolesť, že to nedokážem ani opísať." Malik tiež povedal, že svoje vyhlásenie dal aj saudskoarabskej tajnej službe, kde ho zaznamenali, a že okrem toho nechce podniknúť už žiadne ďalšie kroky.

 

Saudskoarabské ministerstvo vnútra informovalo, že Gulzar Ahmad Malik je obyvateľom kráľovstva od začiatku 80. rokov 20. storočia. Jeho dcéra bola z Pakistanu, ale cestovala aj do Saudskej Arábie.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies