Vyšetrovatelia uskutočnili raziu v ženevskej pobočke HSBC

NETKY.SK • 18 Február 2015, 12:57 • 2 min
Vyšetrovatelia uskutočnili raziu v ženevskej pobočke HSBC

ZÜRICH – Švajčiarski vyšetrovatelia v stredu uskutočnili raziu v ženevských kanceláriách banky HSBC Holdings PLC. Prokuratúra v Ženeve zároveň informovala o začatí vyšetrovania vážnych podozrení z prania špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia sa v súčasnosti nachádzajú v priestoroch banky, uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Najväčšia európska banka HSBC čelí podozreniam, že v minulosti napomáhala klientom vyhýbať sa plateniu daní. Vyšetrovanie sa podľa prokuratúry týka spoločnosti HSBC Private Bank (Suisse) a mohlo by sa zamerať aj na konkrétne osoby. Hovorcovia banky HSBC v Ženeve a Londýne odmietli správu komentovať.

 

Britská banka HSBC Holdings Plc tento mesiac priznala pochybenia svojej švajčiarskej pobočky, ktorá pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa daniam a zatajovať majetok v hodnote miliónov dolárov. HSBC dodala, že jej švajčiarska pobočka po kúpe v roku 1999 nebola úplne integrovaná do HSBC, čo umožnilo, že v nej pretrvávali "výrazne nižšie" štandardy v oblasti dodržiavania predpisov a náležitej starostlivosti. 

 

Médiá predtým citovali dokumenty, ktoré získali od Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ). Švajčiarska pobočka HSBC podľa nich bežne umožňovala klientom vyberať značnú hotovosť, a to často v zahraničných menách, ktoré neboli vo Švajčiarsku potrebné. HSBC zároveň klientom ponúkala projekty, ktoré pravdepodobne umožňovali bohatým klientom vyhnúť sa európskym daniam, a s niektorými uzatvorila dôverné dohody so zámerom zatajiť účty pred domácimi daňovými úradmi, dodal denník The Guardian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies