Vyšetrovatelia OSN objavili v Konžskej demokratickej republike desiatky masových hrobov

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 08:20 • 2 min
Vyšetrovatelia OSN objavili v Konžskej demokratickej republike desiatky masových hrobov

KINSHASA - Vyšetrovatelia OSN objavili v Konžskej demokratickej republike (KDR) ďalších 17 masových hrobov, oznámil v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia objavili hroby v provincii Kasai-Central. Celkovo sa tak od vlaňajšieho augusta, keď tam vypukli násilnosti medzi vojakmi a milíciami, našlo už 40 masových hrobov.

 

V najnovšie objavených hroboch, ktoré vykopali vojaci po marcových bojoch s milíciami Kamwina Nsapu, je podľa OHCHR najmenej 74 ľudí vrátane 30 detí. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn varoval, že ak konžská vláda prípad dôkladne nevyšetrí, obráti sa na Medzinárodný trestný súd.

 

Hovorca vlády KDR Lambert Mende reagoval, že OSN by mala odovzdať dôkazy vojenskej justícii krajiny. Armáda podľa neho už prípad vyšetruje. Obeťami násilia sa stala v marci aj dvojica expertov OSN, ktorá v tejto krajine vyšetrovala podozrenia z porušovania ľudských práv.

 

Pozostatky amerického občana Michaela Sharpa a Švédky Zaidy Catalánovej našli príslušníci mierových zborov OSN v blízkosti mesta Kananga v provincii Kasai-Central. Nezvestní boli od 12. marca, keď sa spolu so svojimi miestnymi sprievodcami stali obeťami únosu.

 

Nepokoje trvajú od augusta 2016, keď polícia zabila miestneho kmeňového vodcu a veliteľa milícií, ktorý žiadal odsun vládnych síl z tohto regiónu. Podľa OSN si tieto násilnosti vyžiadali stovky obetí na životoch a viedli k presídleniu približne 200.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies