Vyšetrovatelia našli čierne skrinky z lietadla, v ktorom zahynul syn tatárskeho prezidenta

NETKY.SK • 18 November 2013, 11:20 • 2 min
Vyšetrovatelia našli čierne skrinky z lietadla, v ktorom zahynul syn tatárskeho prezidenta

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia našli na letisku v Kazani obe čierne skrinky z lietadla Boeing 737, ktoré sa tam v nedeľu zrútilo pri druhom pokuse o pristátie, pričom zahynulo všetkých 50 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Čierne skrinky v dohľadnom čase prepravia do Moskvy, kde ich špecialisti podrobia analýze, uviedla agentúra RIA Novosti. V súlade s medzinárodnými predpismi Rusko informovalo o ich náleze výrobcu lietadla, výrobcu motora i štát, kde bolo lietadlo zaregistrované.

Lietadlo explodovalo pri náraze a ohorenými úlomkami je posiata časť pristávacej plochy a okolie. Premávku na letisku by mali obnoviť dnes o 18.00 h miestneho času.   

Experti pracujú zatiaľ s piatimi verziami vyšetrovania zrútenia lietadla: mohlo ísť o chybu pilota, technickú chybu, nekvalitné palivo, chybu personálu v riadiacej veži a poveternostné podmienky. Jednoznačne však vylúčili, že príčinou tragédie bol teroristický útok.
      Pri leteckom nešťastí zahynulo všetkých 50 ľudí na palube: 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Medzi obeťami je aj syn prezidenta Irek Minnichanov, šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov, jedna občianka Británie a dve Ukrajinky.

Podľa agentúry RIA Novosti sa zatiaľ podarilo identifikovať dve telá. Podľa šéfa miestneho oddelenia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Poltinina môže zisťovanie totožnosti niektorých pozostatkov trvať aj niekoľko týždňov.

Smútočné obrady za obete leteckého nešťastia sa už v Kazani uskutočnili v troch pravoslávnych chrámoch, ako aj v miestnych mešitách.

Lietadlo Boeing 737 bolo vyrobené pred 23 rokmi a patrilo leteckej spoločnosti Tatarstan, ktorá informovala, že stroj nemal žiadne technické problémy a jeho piloti boli skúsení. Lietadlo vlani prešlo hĺbkovou technickou kontrolou.

Dopravca má podľa Reuters dobrú bilanciu, pokiaľ ide o bezpečnosť prevádzky svojich lietadiel, ale všetko nasvedčuje tomu, že v poslednom období má finančné problémy. Zamestnanci spoločnosti v septembri vstúpili do štrajku za zvýšenie miezd a vedenie kazanského letiska začalo proti dopravcovi arbitrážne konanie za dlhy za obsluhu jeho lietadiel. Aj vzhľadom na to dnes vyšetrovatelia začali skúmať písomné doklady spoločnosti Tatarstan.

Vinu za niektoré z nedávnych leteckých nešťastí v Rusku odborníci pripisujú snahám o znižovanie nákladov a ignorovaniu bezpečnostných predpisov zo strany leteckých spoločností, ktorým ide o čo najvyšší zisk. Ako ďalšie fakty, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť letov, sa uvádzajú v prípade Ruska aj nedostatočný pilotný výcvik a laxná kontrola leteckej dopravy a prepravcov zo strany štátu. 

Poslednou leteckou haváriou s obeťami na životoch bol prípad lietadla Tupolev, ktoré vlani v decembri nezvládlo pristávací manéver na moskovskom letisku Vnukovo, vyletelo z dráhy, prerazilo oplotenie areálu a v plameňoch a narazilo do násypu neďalekej diaľnice. Zahynuli pri tom piati členovia posádky a osem cestujúcich.

V roku 2011 došlo kvôli chybe pilota k tragickej havárii lietadla v Jaroslavli, ktorá si vyžiadala 44 obetí na životoch - zväčša hráčov a manažérov miestneho hokejového tímu Lokomotiv. Jednou z obetí bol aj slovenský hokejista Pavol Demitra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies