Vyšetrovatelia nariadili jazykovú expertízu Nemcovovej korešpondencie

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 11:16 • 2 min
Vyšetrovatelia nariadili jazykovú expertízu Nemcovovej korešpondencie

MOSKVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (VV RF), ktorý sa zaoberá prípadom vraždy opozičného politika Borisa Nemcova, nariadil jazykovú expertízu jeho korešpondencie. Cieľom je zistiť, či korešpondencia neobsahovala vyhrážky smrťou alebo fyzickým útokom, informoval dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

slovakia

left justify in out

Zdroj uviedol, že tímy VV RF už preverili časť Nemcovovej "pomerne objemnej" korešpondencie a našli celý rad listov, ktoré vyhodnotili ako podozrivé. Zdroj spresnil, že táto korešpondencia neobsahovala vyhrážky, ale autori listov si "Nemcovovu činnosť príliš pripúšťali k srdcu", "ich výroky boli príliš emocionálne" a niekedy "až nad rámec slušnosti".

 

Vyšetrovatelia podľa nemenovaného zdroja pripúšťajú, že Nemcovovu smrť si nemuseli želať len islamisti - za jeho obranu autorov karikatúr zosmiešňujúcich proroka Mohameda -, ale aj ľudia, ktorých osobne poznal. "V prvom rade tí, ktorých pobúril jeho prerod z bývalého vládneho politika-štátnika na opozičníka," spresnil zdroj.

 

Vyšetrovatelia sa stále zaoberajú niekoľkými motívmi zločinu vrátane vraždy na objednávku. Ako je známe, jedna z vyšetrovacích verzií súvisí s moslimskou stopou - existujú údajne dôkazy, že Nemcov dostal vyhrážky smrťou v súvislosti so svojím postojom k zastreleniu novinárov z francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý opakovane uverejňoval karikatúry proroka Mohameda, čo vyvolávalo hnev radikálnych moslimov, a to nielen vo Francúzsku.

 

Orgány činné v trestnom konaní zadržiavajú vo vyšetrovacej väzbe piatich ľudí čečenského pôvodu obvinených z účasti na Nemcovovej vražde - medzi nimi je aj údajný vykonávateľ vraždy, ktorý sa pri zatýkaní k činu priznal, ale svoje slová neskôr odvolal.

 

Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes na margo vývoja vyšetrovania uviedla, že nariadenie jazykovej expertízy podľa všetkého svedčí o tom, že VV RF zavrhol verziu o vine zadržaných Čečencov. "Nikto z pätice obvinených nebol s Nemcovom v písomnom styku a väčšina z nich nemala dokonca ani poňatia o Nemcovovej existencii," poznamenalo Echo Moskvy.

 

Advokát Nemcovovej rodiny, Vadim Prochorov, považuje jazykovú expertízu politikovej korešpondencie za potrebnú. Súčasne však upozornil, že ak by vyšetrovatelia chceli zostaviť hodnoverný obraz o trestnom čine, museli by prešetriť všetky útoky na politika z posledných niekoľkých rokov.

 

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka. Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies