AKTUALIZÁCIA: Vyšetrovatelia NAKA aj dočasný šéf inšpekcie idú na slobodu

NETKY.SK • 1 Október 2021, 09:44 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Vyšetrovatelia NAKA aj dočasný šéf inšpekcie idú na slobodu

BRATISLAVA - Zadržaní vyšetrovatelia NAKA a Peter Scholz už poznajú verdikt týkajúci sa ich sťažnosti voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) Bratislava III, ktorý ich zobral do väzby.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 1.10. 13:30

"Vítame rozhodnutie KS. Myslím si, že sa to dalo očakávať aj z odôvodnenia prvostupňového súdu, že rozhodnutie KS bude také. Pokiaľ teda majú dodržiavať intencie zákona a ústavnú judikatúru. S dôvodmi ešte nie som oboznámený, keďže mi to nebolo doručené," povedal pre TASR obhajca Milana Sabotu Rastislav Koutun.

 

"K rozhodnutiu KS sa v tomto štádiu neviem podrobnejšie vyjadriť, keďže písomné vyhotovenie nám bude doručené až dodatočne. Rozhodnutie, samozrejme, vítame, namietali sme aj dôvodnosť vznesenia obvinenia a aj dôvody väzby. Tešíme sa, že KS našej sťažnosti vyhovel, ale podrobnejšie sa budem môcť vyjadriť, až keď budem mať písomné vyhotovenie," uviedla pre TASR obhajkyňa Štefana Mašina Ivana Halahijová.

 

"Rozhodnutie KS v Bratislave rešpektujeme. Po oboznámení sa s písomnými dôvodmi rozhodnutia bude stanovený ďalší procesný postup vo veci," zareagoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

 

"Pokiaľ ide o rozhodnutie o prepustení z väzby môjho klienta, jednoducho nevieme dokopy nič, pretože bolo a avizovalo sa neverejné zasadnutie. Pre nás bude zaujímavé najmä písomné odôvodnenie tohto rozhodnutia, pretože, predpokladám, že toto písomné odôvodnenie bude mať dosah potom aj na ďalšie pokračovanie v trestnom konaní," povedal obhajca Petra Scholza Ján Gereg.

 

Pôvodná správa

Krajský súd (KS) v Bratislave dnes rozhodol na svojom neverejnom zasadnutí o sťažnostiach štyroch obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a donedávna dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholza voči rozhodnutiu OS Bratislava III, ktorý ich zobral do väzby.

 

img

 

Súvisiaci článok: Súd rozhodoval o väzbe zadržaných vyšetrovateľov do neskorej noci!

 

KS rozhodoval od 9:00 pod vedením predsedníčky Magdalény Blažovej a členiek senátu Márie Šimkovej a Danice Veselovskej. Keďže išlo o neverejné zasadnutie, neboli na ňom prítomné procesné strany – obvinení ani ich obhajcovia, ani dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. "Predmetná vec – sťažnosti obvinených a prokurátora, bola na odvolací KS v Bratislave predložená na rozhodnutie 24. septembra," uviedol hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. V zmysle Trestného poriadku je zákonná lehota na rozhodnutie päť pracovných dní od predloženia veci na rozhodnutie.

 

Krajský súd v Bratislave nakoniec prepustil obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholza z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

"Sťažnosť prokurátora podanú v neprospech obvinených Š. M., P. Sch. a M. S. senát zamietol," povedal Adamčiak. Doplnil, že v časti námietok zaujatosti, ktoré vzniesli obvinení Ďurko a Čurilla proti sudcovi pre prípravné konanie, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni, krajský súd sťažnosti obvinených zamietol.

 

Petra Scholza zobral sudca pre prípravné konanie OS Bratislava III do kolúznej väzby 15. septembra. Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurko. a Milan Sabota budú rovnako väzobne stíhaní.

 

Milana Sabotu zobral sudca do kolúznej väzby. Jána Čurillu a Pavla Ďurku zobral sudca do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Následne ,na druhý deň 16. septembra, zobral sudca do kolúznej väzby aj štvrtého vyšetrovateľa Štefana Mašina.

 

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Scholza zadržali vyšetrovatelia ÚIS 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. ÚIS aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič. Peter Scholz viedol policajnú inšpekciu od 11. júna po tom, ako predchádzajúceho riaditeľa Adriána Szabóa obvinili z prijímania úplatku. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, jej schvaľovaním sa má 4. októbra zaoberať Špecializovaný trestný súd.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

 

V tejto súvislosti bol na podmienečný trest odsúdený Csaba Dömötör. Obvinení sú aj takáčovec Matej Zeman i podnikateľ Peter Petrov. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diany Santusovej. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, pozastavená nie je.

 

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

 

Minister vnútra Roman Mikulec považuje zadržanie vyšetrovateľov z tímu Očistec za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov.

 

Poslanec Kyselica tvrdí, že obvinení vyšetrovatelia majú výrazný podiel na rozložení zločineckých skupín. „Otvorene musím povedať, že je to nerovný boj, ak má sám vyšetrovateľ bojovať v spise, kde je x obvinených, možno s desiatimi, dvadsiatimi advokátmi, niekedy aj s prokurátorom a v neposlednom rade aj s vonkajším okolím.“ 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona