Vyšetrovatelia havárie Boeingu 737 dostali videozáznam s pádom lietadla

NETKY.SK • 18 November 2013, 16:55 • 2 min
Vyšetrovatelia havárie Boeingu 737 dostali videozáznam s pádom lietadla

KAZAŇ - Dopravné lietadlo Boeing 737, ktoré sa v nedeľu zrútilo v stredoruskom meste Kazaň, sa pri páde dostalo do takmer vertikálnej polohy a následne explodovalo na pristávacej ploche. Zachytáva to krátky videozáznam, ktorý dnes odvysielali tamojšie televízne stanice.

slovakia

left justify in out

Pravosť videozáznamu, ktorý príslušným úradom odovzdal nemenovaný autor, pre agentúru AP potvrdilo tlačové oddelenie letiska. Vyšetrovatelia stále prehľadávajú ohorené pozostatky lietadla, snažiac sa zistiť presnú príčinu nešťastia, pri ktorom zahynulo všetkých 50 osôb na palube.

Stroj tatarstanských aerolínií smeroval z Moskvy, ležiacej 720 kilometrov západne od miesta tragédie, a havaroval pri svojom druhom pokuse o pristátie. Bezpečnostní experti vylúčili teroristický útok. Mohlo ísť o chybu pilota, technickú chybu, nekvalitné palivo, chybu personálu v riadiacej veži alebo poveternostné podmienky. Medzi obeťami je aj syn tatarstanského prezidenta Irek Minnichanov, šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov, jedna občianka Británie a dve Ukrajinky. Podľa miestneho oddelenia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie môže zisťovanie totožnosti niektorých osôb trvať niekoľko týždňov.

Lietadlo bolo vyrobené pred 23 rokmi. Podľa aerolínií nemalo žiadne technické problémy a jeho piloti boli skúsení. Lietadlo vlani prešlo hĺbkovou technickou kontrolou. Dopravca má dobrú bilanciu, pokiaľ ide o bezpečnosť prevádzky svojich lietadiel, ale všetko nasvedčuje tomu, že v poslednom období má finančné problémy. Vinu za niektoré z nedávnych leteckých nešťastí v Rusku odborníci pripisujú snahám o znižovanie nákladov a ignorovaniu bezpečnostných predpisov zo strany leteckých spoločností, ktorým ide o čo najvyšší zisk. Ako ďalšie fakty sa uvádzajú aj nedostatočný pilotný výcvik a laxná kontrola zo strany štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies