Vyšetrovateľ Vatikánu sa stretol s obeťami zneužívania v Čile

NETKY.SK • 21 Február 2018, 08:14 • 2 min
Vyšetrovateľ Vatikánu sa stretol s obeťami zneužívania v Čile

SANTIAGO - Odborník Vatikánu na vyšetrovanie sexuálnych trestných činov začal v utorok v Čile sériu stretnutí s obeťami pohlavného zneužívania, ako aj s odporcami vymenovania biskupa, ktorý údajne kryl aféru pedofilného kňaza.

slovakia

left justify in out

Vyslaným odborníkom je maltský biskup Charles Scicluna. Jeho úlohou je vypočuť si v Čile tých, ktorí "vyslovili želanie poskytnúť svedectvo" v prípade biskupa Juana Barrosa. Stretne sa s laikmi i kňazmi diecézy Osorno.

 

Už v sobotu sa v New Yorku stretol s Juanom Carlosom Cruzom, kľúčovou obeťou čilského škandálu okolo zneužívania detí duchovnými. Podľa Cruza sa v rozhovore dotkli aj úlohy, ktorú pri ututlávaní škandálu zohrávali aj ďalší čilskí biskupi, ako aj kardináli Francisco Javier Errazuriz a Ricardo Ezzati. Vysokopostavení duchovní všetky vznesené podozrenia odmietajú.

 

Kontroverzie ohľadom Barrosa poznamenali aj nedávnu pápežovu návštevu v Čile. František obete zneužívania nepríjemne prekvapil, keď v jej závere vyhlásil, že kým neuvidí dôkaz o Barrosovom konaní, bude všetky obvinenia na jeho adresu považovať za ohováranie.

 

Barros bol dlhoročným blízkym spolupracovníkom kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal za vinného zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých. Niektoré z Karadimových obetí požadujú Barrosovo odvolanie, pretože podľa nich Karadimovo správanie videl a nezasiahol. Barros tieto obvinenia odmieta.

 

František bránil Barrosa už skôr a v roku 2015 ho vymenoval za biskupa juhočilského Osorna, kde ho však mnohí kňazi a veriaci v oblasti ako biskupa neuznávajú. Pápež na margo tejto situácie povedal, že za tým stojí kampaň ľavice.

 

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale vtedy neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal účinkovanie v cirkvi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies