Vyšetrovateľ FIFA žiada pre Valckeho trest na deväť rokov

NETKY.SK • 5 Január 2016, 16:33 • 2 min
Vyšetrovateľ FIFA žiada pre Valckeho trest na deväť rokov

ZÜRICH - Zákaz účasti na dianí v odvetví na deväť rokov navrhol hlavný vyšetrovateľ etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pre suspendovaného generálneho sekretára organizácie Jéroma Valckeho.

slovakia

left justify in out

Francúza obviňujú, že svoje emailové účty - pracovný aj súkromný - využíval na kupčenie so vstupenkami na zápasy majstrovstiev sveta. V októbri mu dočasne zastavili činnosť na 90 dní, teraz suspendáciu predĺžili o ďalších 45.


Šéf vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA Cornel Borbely oznámil, že správa o prípade je dokončená a na základe jej záverov odporúča trest na deväť rokov. Valcke odmieta, že by sa obohacoval na predaji lístkov najvyššej cenovej kategórie na MS 2014 v Brazílii.


Kariéra 55-ročného Valckeho vo FIFA si už jeden pád pamätá. V roku 2006 ho prepustili ako riaditeľa marketingu, keď musela FIFA 90 miliónmi amerických dolárov urovnať spor so sponzorom MasterCard pre podpis zmluvy s konkurenčnou Visa. Newyorský sudca, ktorý vtedy žalobu riešil, vyslovil výhrady k morálnym kvalitám Valckeho obchodných metód. O niekoľko mesiacov však bol Francúz späť, a to ako generálny sekretár znovuzvoleného prezidenta Seppa Blattera.


Valckeho pozícia sa otriasla až spolu s Blatterovou po prevalení korupčných afér v máji a júni minulého kalendárneho roka. Denník New York Times vtedy vyrukoval s informáciou, že to bol práve on, kto v roku 2008 stál za podozrivým prevodom 10 miliónov USD na účet kontrolovaný vtedajším šéfom Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jackom Warnerom. Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že peniaze boli úplatkom za tri hlasy vrátane Warnerovho pri výbere Juhoafrickej republiky za organizátora svetového šampionátu 2010. Valcke sa bránil, že nemal oprávnenie na platbu, a odmietol vyvodiť osobnú zodpovednosť. Až koncom júla vyhlásil, že funkciu odovzdá po voľbách nového prezidenta FIFA, ktoré budú 26. februára 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona