Vyšetrovanie vraždy Borisa Nemcova je ukončené, obvinení čoskoro poznajú svoj trest

NETKY.SK • 29 Január 2016, 10:38 • 2 min
Vyšetrovanie vraždy Borisa Nemcova je ukončené, obvinení čoskoro poznajú svoj trest

MOSKVA - Vyšetrovanie v prípade vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova je ukončené, informoval dnes hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

slovakia

left justify in out

"V rámci vyšetrovania boli obvinení Zaur Dadajev, Anzor a Šadid Gubaševovci, Tamerlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev... Sú obvinení zo spáchania nájomnej vraždy v rámci organizovanej skupiny a z ilegálnej kúpy, držania, prepravy a skladovania strelných zbraní," povedal Markin, ktorého citovala agentúra TASS.

 

Markin ďalej uviedol, že obvinení a ich právni zástupcovia sa už čoskoro oboznámia so spisom. Trestné konanie proti ďalšiemu mužovi, Beslanovi Šavanovovi, bolo zastavené v novembri 2015 po tom, čo predtým v marci zahynul pri výbuchu granátu v čečenskej metropole Groznyj. Ruslan Muchudinov, "ktorý je objednávateľom a organizátorom spáchaných zločinov a od novembra 2015 je na medzinárodnom zozname hľadaných osôb", bude stíhaný osobitne - rovnako ako ďalšie neidentifikované osoby, dodal Markin.

 

Muchudinov údajne použil falošný cestovný pas, aby sa dostal do Spojený arabských emirátov, kde sa môže stále nachádzať. Dadajev, bývalý čečenský vojak, bol v prípade vraždy kľúčovým podozrivým. Údajne sa k nej na začiatku vyšetrovania priznal, avšak potom sa svoje vyhlásenie snažil odvolať. Podľa ruských médií najprv tvrdil, že Nemcova zabil za urážku islamu a čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

 

Nemcov sa stal obeťou vraždy v noci na 28. februára v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia. Jeho prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou. Krátko pred smrťou Nemcov pracoval na správe, ktorá mala priniesť dôkazy o priamej účasti ruských vojakov na bojoch v Donbase na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies