Vyšetrovanie v kauzy MH Development pre sporné verejné obstarávanie sa posunie ďalej

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 15:04 • 2 min
Vyšetrovanie v kauzy MH Development pre sporné verejné obstarávanie sa posunie ďalej

BRATISLAVA – Kauza MH Development, v ktorej vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia zo spáchania zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, by sa mala posunúť ďalej.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovateľ už má k dispozícii výsledky kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), na ktoré čakal. „Meritórne rozhodnutie však bude môcť vydať až po analýze výsledkov kontrol a ďalších zadovážených dôkazov,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.


Spoločnosť MH Development vo viacerých kontrolovaných prípadoch porušila zákon o verejnom obstarávaní, čo mohlo mať vplyv na výsledok obstarávania. Uvádza sa to v informácii ku kontrolám v spoločnosti, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca ÚVO Ján Mažgút. Úrad robil kontrolu od 4. decembra 2015 do 22. februára 2016 a sledoval postup pri zadávaní zákaziek na dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác a poskytnutie služieb. V súčasnosti vyhodnocujú konanie kontrolovaného a rozhodnú o tom, či a v akej výške bude udelená sankcia, dodal Mažgút.


Na jeseň v roku 2014 poslanec Miroslav Beblavý upozornil na viaceré podozrivé aktivity vtedajšieho šéfa spoločnosti MH Development Ladislava K. a polícia ho následne v novembri obvinila z prečinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Prokurátor toto uznesenie o obvinení ale zrušil, lebo podľa neho bolo vydané predčasne, bez náležitého objasnenia všetkých skutkových okolností. Vyšetrovateľ tak musel začať konať na základe pokynov prokurátora. Minister vnútra Robert Kaliňák v decembri 2014 v reakcii na rozhodnutie prokurátora uviedol, že podľa jeho názoru prípad bývalého konateľa obchodnej spoločnosti MH Development Ladislava K. nepôjde do stratena. "Myslíme si, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu,“ zdôraznil vtedy minister.


Bývalý konateľ štátnej obchodnej spoločnosti MH Development Ladislav K. sa dostal do problémov pre pokuty od výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktoré si nechal podľa M. Beblavého preplatiť zo štátneho, ako aj pre prenájom auta, ktorý uzavrel s vlastnou firmou. Beblavý upozornil aj na ďalšie podozrivé súvislosti v prípade MH Development. Ladislav K. skončil na čele MH Development a minister hospodárstva vymenil po prepuknutí kauzy aj členov dozornej rady spoločnosti. Neskôr sa firma MH Development zlúčila s firmou MH Invest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies