Vyšetrovanie údajných chemických útokov v Sýrii zatiaľ v OSN nepredĺžili

NETKY.SK • 17 November 2017, 08:28 • 2 min
Vyšetrovanie údajných chemických útokov v Sýrii zatiaľ v OSN nepredĺžili

NEW YORK - Bezpečnostná rada neschválila vo štvrtok ani ruský návrh rezolúcie, ktorá mala predĺžiť mandát medzinárodného tímu vyšetrujúceho chemické útoky v Sýrii. Stalo sa tak po tom, ako Rusko vetovalo obdobný návrh predložený Spojenými štátmi, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mandát vyšetrovacieho tímu oficiálne vypršal vo štvrtok 16. novembra o polnoci. Bezprostredne nebolo jasné, či to bude znamenať definitívny koniec Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu (JIM), alebo či sa nájde možnosť aspoň na dočasné predĺženie jeho fungovania. To by členom BR poskytlo viac času na prípadné dosiahnutie dohody.

 

Washington a Moskva predložili vo štvrtok konkurenčné návrhy rezolúcií o obnovení Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu (JIM), čo je tím vyšetrovateľov z OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Rusko však svoju navrhovanú rezolúciu stiahlo kvôli sporom o to, či sa má najskôr hlasovať o americkej alebo o ruskej verzii. Moskva potom vetovala americkú rezolúciu.

 

Bolívia, ktorá taktiež hlasovala proti americkej rezolúcii, následne požiadala o to, aby sa predsa len hlasovalo aj o ruskom návrhu. Ten však nezískal dostatočnú podporu Bezpečnostnej rady. Za hlasovali len štyria z potrebných minimálne deviatich členov. Siedmi boli proti a štyria sa zdržali hlasovania. Žiaden zo stálych členov nepoužil pri tomto druhom hlasovaní svoje právo veta.

Ruský návrh, na rozdiel od amerického, požadoval okrem predĺženia aj upravenie súčasného mandátu JIM, s čím USA a ďalší členovia a BR OSN nesúhlasili, píše agentúra AP.

 

Moskva na pôde BR OSN vetovala celkovo už desať návrhov rezolúcií týkajúcich sa Sýrie.

 

Rusko spochybnilo väčšinu nedávnej správy JIM, v ktorej sa vina za útok sarinom z apríla 2017 v sýrskom meste Chán Šajchún pripisuje sýrskej vláde. Moskva, ktorá v sýrskom konflikte bojuje na strane Damasku, označila celé vyšetrovanie za "hlboko neuspokojivé" a "kvalitatívne priemerné".

 

Podľa veľvyslankyne USA pri OSN Nikki Haleyovej ruské veto "zabilo" celý vyšetrovací mechanizmus len preto, aby ochránilo svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona