Vyšetrovanie tragickej nehody hokejistov Lokomotiv Jaroslavľ: Obvinili zástupcu spoločnosti Jak-42

NETKY.SK • 7 Október 2014, 19:00 • 2 min
Vyšetrovanie tragickej nehody hokejistov Lokomotiv Jaroslavľ: Obvinili zástupcu spoločnosti Jak-42

JAROSLAVĽ - Ruský vyšetrovací výbor uzavrel objasňovanie okolností leteckého nešťastia hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ, pri ktorom 7. septembra 2011 tragicky zahynulo 44 ľudí vrátane Pavla Demitru. Stanovisko s obvinením Vadima Timofejeva za porušenie bezpečnostných pravidiel o letovej prevádzke predloží súdu, ktorý rozhodne o vine niekdajšieho zástupcu riaditeľa aeroliniek Jak-servis.

slovakia

left justify in out

Po dôkladnom preskúmaní všetkých okolností prišli ruskí vyšetrovatelia k záveru, že Timofejev nezákonne pripustil posádku k letu. "Podľa názoru oprávnených osôb mal Timofejev dodržať letovú bezpečnosť a rovnako mal právo odoprieť posádke spoločný let vzhľadom na nedostatočnú kvalifikáciu a skúsenosti. Dovolil je však letieť, navyše na základe falošných dokumentov zariadil kapitánovi platnú licenciu, keďže druhý pilot nemohol ešte lietať sám pre neukončené školenie na lietadle Jak-42," cituje ruská tlačová agentúra ITAR-TASS slová hovorcu vyšetrovacej komisie Vladimira Markina. 

 

Timofejev podľa ďalších zistení vedel, že posádka nedosiahla v rámci výcviku všetky zručnosti, ktoré boli nutné pre zaručenie bezpečného letu. V minulosti dokonca nedbal ani na analýzu dát letových zapisovačov. Tí zaregistrovali pochybenie zo strany zosnulého kapitána už pri predchádzajúcich letoch. "Zdá sa, že kapitán urobil viac chýb, pričom niektoré predstavovali ohrozenie bezpečného letu. Timofejev neurobil nič a vedome pokračoval v zakrývaní dôležitých skutočností. Posádku letu s hokejovým tímom Lokomotivu Jaroslavľ navyše tvorili dvaja piloti a palubný inžinier, pričom mali vzlietnuť spoločne len tretíkrát," dodal Markin. 

 

 

Vyšetrovatelia ďalej dokázali, že posádka neabsolvovala ani výcvik imitačných núdzových situácií. Zároveň sú presvedčení, že správny prístup k výcviku mohol predísť tragédii, pri ktorej zomrelo 44 ľudí. "Detektívi zhromaždili dostatok dôkazov a prípad predložili súdu s návrhom na obvinenie," spresnil Markin.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies