Vyšetrovanie príčin havárie airbusu môže trvať týždne až mesiace

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 18:44 • 2 min
Vyšetrovanie príčin havárie airbusu môže trvať týždne až mesiace

PARÍŽ - Žiadnu hypotézu v súvislosti s príčinami havárie nemeckého airbusu vo francúzskych Alpách ani naďalej nemožno vylúčiť. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Paríži riaditeľ francúzskeho úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí (BEA) Rémi Jouty.

slovakia

left justify in out

V podobnom duchu sa už v priebehu uplynulého dňa vyjadril aj francúzsky premiér Manuel Valls.
     

Podľa Joutyho slov nedošlo na palube stroja k explózii, lietadlo bolo celé až do dopadu v alpskej oblasti. Súčasne však dodal, že je priskoro robiť akékoľvek závery.
     

Vyhodnocovanie obsahu prvej z čiernych skriniek havarovaného stroja je od rána v plnom prúde, povedal Jouty.
     

Riaditeľ BEA však neodpovedal na otázky o podrobnostiach, týkajúce sa priebehu komunikácie oboch pilotov airbusu, napríklad použitia jazyka (angličtiny alebo nemčiny), ba nepotvrdil ani, že audiozáznam zachytáva skutočne rozhovor oboch mužov v kokpite. Posledný kontakt posádky s riadiacou vežou mal podľa neho rutinný charakter.
     

Jouty zdôraznil, že v priebehu niekoľkých dní by experti mali mať k dispozícii prvé prepisy komunikácie, ktoré sa však následne budú opakovane kontrolovať, prípadne doplňovať, aby pozornosti vyšetrovateľov neušiel žiadny detail.
     

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli tlačová agentúra DPA a internetové vydanie magazínu Focus.
     

Pri objasňovaní príčin nehody sa však experti nebudú venovať len skúmaniu čiernych skriniek, ale aj ďalším aspektom, ktoré mohli mať vplyv na haváriu, vyplynulo zo slov riaditeľa BEA.
     

Vyhodnocovanie môže trvať týždne, ak nie dokonca mesiace, konštatoval Jouty a naznačil náročnosť ťažko, pre expertov prakticky len zo vzduchu dostupnej lokality, v ktorej je tiež potrebné zaistiť stopy.
     

Príčiny oneskorenia odletu z Barcelony, odkiaľ airbus štartoval podľa nemeckých zdrojov o 26 minút neskôr, ako mal na základe harmonogramu, Jouty podľa vlastných slov nepozná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies