Vyšetrovanie potvrdilo, že loď sa prevrátila, keď boli ľudia na ľavoboku

NETKY.SK • 28 Október 2015, 08:45 • 2 min
Vyšetrovanie potvrdilo, že loď sa prevrátila, keď boli ľudia na ľavoboku

VANCOUVER - Kanadskí vyšetrovatelia zverejnili v noci nadnes predbežné výsledky vyšetrovania lodnej nehody, pri ktorej sa neďaleko ostrova Vancouver utopilo v nedeľu najmenej päť turistov; po nezvestnom Austrálčanovi stále pátrajú.

slovakia

left justify in out

Hlavnou príčinou zrejme bolo, že sa cestujúci nahromadili na ľavoboku výletnej lode, z ktorej pozorovali veľryby, keď ju z pravoboku neočakávane zasiahla vlna, ktorá loď prevrátila, píše agentúra AP.

 

Hlavný vyšetrovateľ z kanadskej Rady pre bezpečnosť dopravy Marc André Poisson na tlačovej konferencii v Toffine povedal, že "väčšina cestujúcich bola na hornej palube na ľavoboku. To nadvihlo centrum gravitácie a ovplyvnilo stabilitu lode. Vieme tiež, že k pravoboku lode sa priblížila vlna. Vieme, že do lode narazila a prevrátila ju."

 

Informoval, že vyšetrovatelia vypočuli troch členov posádky a časť cestujúcich. Po nehode bol podľa jeho slov spustený na vodu jeden záchranný čln. Celé vyšetrovanie potrvá zrejme niekoľko mesiacov.

 

Oddelenie súdneho lekárstva v Britskej Kolumbie identifikovalo päť obetí. Dvaja z nich sú Briti, ktorí žili v Kanade: 50-ročný David Thomas a jeho 18-ročný syn Stephen. Ďalší, 63-ročný Brit Nigel Francis Hooker, bol z anglického Southamptonu, a zvyšné dve obete boli Kanaďania: 29-ročná Katie Taylorová z Britskej Kolumbie a 76-ročný Jack Slater z Toronta.

 

Spoločnosť Microsoft UK uviedla, že David Thomas bol jej zamestnanec. Jeho syn Stephen Thomas mal Downov syndróm, ale bol to "veľmi talentovaný mladý muž a nadaný fotograf," oznámilo britské Združenie postihnutých Downovým syndrómom. "Jeho láska k fotografii sa začala, keď mal osem rokov. Všetci sme boli nadšení, keď Stephenov krásny snímok jazera Moraine vyhral vlani fotografickú súťaž My Perspective."

 

Združenie zdôraznilo, že jeho otec David bol "obrovským podporovateľom tejto organizácie" vo Swindone, kde pôsobil ako jeden z členov dozornej rady.

 

Manželku Davida Thomasa, Julie, zachránili a hospitalizovali s drobnými zraneniami. Vyšetrujúci sudca Matt Brown povedal, že podľa výsledkov predbežného vyšetrovania zomreli tí, ktorí stáli na lodi najvyššie a nemali oblečené záchranné vesty, pretože sa nenachádzali na takom type lodi, kde sa to vyžaduje.

 

Vyšetrovanie zahrnie aj údržbu 20-metrovej lode a jej trosky. Dnes sa pokúsia vytiahnuť z lode elektroniku, čo by tiež mohlo pomôcť.

 

Loď sa potopila za pokojného počasia tak rýchlo, že posádka nemala čas ani vyslať volanie o pomoc. Svetlice vyslala až z hladiny vody, čo upozornilo miestnych domorodých rybárov, ktorí prišli ľuďom na pomoc. Loď sa prevrhla necelých 15 kilometrov od obce Toffino, obľúbeného cieľa pozorovateľov veľrýb. Obec leží na konci polostrova, 320 kilometrov od Victorie, metropoly provincie Britská Kolumbia.

 

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí v utorok potvrdilo, že nezvestný je 27-ročný Austrálčan zo Sydney. Podľa vyjadrenia jeho príbuzných bol na lodi s priateľkou a jej rodinou, keď sa potopila. Medzi mŕtvymi je otec jeho priateľky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies