Vyšetrovanie pádu vrtuľníka bude pokračovať ráno

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 08:49 • 2 min
Vyšetrovanie pádu vrtuľníka bude pokračovať ráno

HRADISKO – Na miesto leteckej tragédie nad obcou Hradisko v okrese Prešov, kde v utorok (28.7.) popoludní spadol vojenský vrtuľník pochádzajúci z leteckej základne v Prešove, prišiel v noci na dnes minister obrany SR Martin Glváč, ktorý prerušil súkromnú dovolenku.

slovakia

left justify in out

Prezrel si miesto nešťastia a informoval sa o tom, aký bude ďalší postup vyšetrovania nehody. Spolu s ním prišli nad obec Hradisko i veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl SR Miroslav Korba a druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavol Macko.

 

Pre médiá minister M. Glváč uviedol, že ráno bude pokračovať vyšetrovanie nešťastia. Tiež povedal, že každú podobnú informáciu prijíma veľmi ťažko, rodine mŕtveho kapitána vrtuľníka vyjadril úprimnú sústrasť a dvom zraneným mužom poprial veľa šťastia a zdravia.

 

Celá posádka vrtuľníka bola podľa neho veľmi skúsená. Piloti mali nalietaných 1300 a palubný technik 900 letových hodín. Vrtuľník Mi-17 tiež patril k jedným z najmodernejších. Vyrobený bol v roku 1985, v roku 2011 prešiel generálnou opravou a jeho životnosť bola do roku 2020. Aj preto nechcel minister špekulovať o tom, či išlo o technickú poruchu, ktorá mohla spôsobiť pád stroja.

 

Veliteľ vzdušných síl OS SR Miroslav Korba sa vyjadril, že celú posádku veľmi dobre poznal a niektorých dokonca učil lietať. "V priestore vykonávali výcvik, ktorý robili bežne. Neviem odhadnúť, čo sa mohlo stať," povedal Korba.

Podľa neho posádka nehlásila technický problém a nemá informáciu o tom, že by sa pokúšali núdzovo pristáť. Uviedol, že je zaužívaným pravidlom, že keď sa lietadlo alebo vrtuľník nehlási viac ako desať minút, vyšle sa za ním letecká pátracia záchranná služba. Keď tá v utorok štartovala, ešte sa podľa Korbu nevedelo, čo sa stalo.

 

Vrtuľník Mi-17 vzlietol z prešovskej základne v utorok (28.7.) o 13.30 h. Posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila spojenie riadiaca veža. Krátko nato vzlietol na miesto vrtuľník leteckej pátracej záchrannej služby, ktorému sa podarilo miesto nehody lokalizovať. Na miesto bola vyslaná aj hasičská jednotka, ktorá zabezpečila zahasenie požiaru vraku. Pri páde zomrel kapitán vrtuľníka, ďalší pilot a palubný technik sú hospitalizovaní v prešovskej a košickej nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona