Vyšetrovanie krvavého útoku v nemeckom vlaku prevzala Spolková prokuratúra

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 19:36 • 2 min
Vyšetrovanie krvavého útoku v nemeckom vlaku prevzala Spolková prokuratúra

KARLSRUHE - Nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe prevzala vyšetrovanie útoku sekerou na cestujúcich regionálneho vlaku pri Würzburgu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala táto inštitúcia, ktorá rieši trestné činy namierené proti vnútornej bezpečnosti Nemecka, jestvuje podozrenie, že útočník spáchal zločin cielene ako člen tzv. Islamského štátu (IS).

V zdôvodnení svojho postupu Spolková prokuratúra pripomenula, že zodpovednosť za čin prevzal IS a že jemu blízka tlačová agentúra Amak zverejnila videozáznam, v ktorom sa útočník prihlásil k džihádistom. Aj v tejto súvislosti je potrebné overiť, či sa na čine nepodieľali aj iné osoby.

 

Spolková prokuratúra začala trestné stíhanie voči zatiaľ neznámych osobám pre podozrenie z členstva v zahraničnom teroristickom zoskupení a z pokusu o vraždu, vyplýva z informácie tlačovej agentúry DPA.

 

Iba niekoľko hodín predtým však nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere v Berlíne s odvolaním sa na poznatky vyšetrovateľov hovoril, že útočník konal osamotene a že Nemecko musí byť pripravené na útoky islamistov vrátane tzv. osamelých vlkov.

 

Podľa jeho názoru sa zdá, že 17-ročný uchádzač o azyl z Pakistanu, ktorého identita je naďalej veľmi otázna, sa zradikalizoval pri sledovaní propagandy IS na internete. Polícia tínedžera zastrelila po tom, ako pri útoku v pondelok večer sekerou a nožom zranil päť ľudí. Dvaja z nich sú naďalej v ohrození života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies