Vyšetrovanie bývalého šéfa MMF Rata poškodzuje vládnu stranu

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 10:47 • 2 min
Vyšetrovanie bývalého šéfa MMF Rata poškodzuje vládnu stranu

MADRID - Vyšetrovanie niekdajšieho popredného člena španielskej vlády a bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Rodriga Rata, ktorý čelí obvineniam z podvodu a prania špinavých peňazí, výrazne poškodzuje vládnucu Ľudovú stranu.

slovakia

left justify in out

Na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii to v sobotu priznal premiér Mariano Rajoy.

 

Rato mal byť jednou z kľúčových osobností vládnucej strany pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať v decembri, pripomína agentúra AP.

 

Rato, ktorého vo štvrtok nakrátko zatkli a neskôr prepustili za spoluprácu s vyšetrovateľmi, pôsobil vo vládach José Maríu Aznara v rokoch 1996-2004 ako minister hospodárstva a vicepremiér. V tom čase sa o ňom dokonca uvažovalo ako o možnom nástupcovi samotného Aznara. V roku 2004 sa stal šéfom Medzinárodného menového fondu, ktorý riadil do roku 2007. Potom sa vrátil do Španielska a vymenovali ho za riaditeľa finančného domu Bankia. V máji 2012 však Bankia Rata odvolala a oznámila, že potrebuje štátnu pomoc vo výške 19 miliárd eur v dôsledku problémov s nedobytnými úvermi. Situácia otriasla Rajoyovou vládou v čase, keď v Španielsku kulminovala finančná kríza. Problémy banky prinútili Európsku úniu pomôcť španielskemu bankovému sektoru sumou 41,4 miliardy eur.

 

V prvej kauze je Rato obvinený z podvodu, sprenevery a falšovania účtov Bankie pri jej vstupe na burzu v roku 2011.

 

Druhý prípad sa týka podvodného používania platobných kariet sporiteľne Caja Madrid. Vedenie sporiteľne malo tieto karty využívať bez kontroly na svoje osobné účely.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies