Vyšetrovanie brutálneho zásahu polície naďalej pokračuje, padlo obvinenie

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:57 • 2 min
Vyšetrovanie brutálneho zásahu polície naďalej pokračuje, padlo obvinenie

VRBNICA - Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie vzniesol obvinenie z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom voči policajtovi, ktorý velil zásahu v obci Vrbnica v Michalovskom okrese v apríli 2015.

slovakia

left justify in out

"Trestné stíhanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa bolo prerušené, pretože na základe dôkaznej situácie nebolo možné vzniesť obvinenia voči konkrétnym policajtom," TASR o tom informovala Silvia Keratová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Proti tomuto rozhodnutiu podala advokátka poškodených sťažnosť. Vyšetrovanie naďalej pokračuje.

 

Košickí krajskí policajti uskutočnili vtedy celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kam prišli, bola aj Vrbnica, kde však podľa starostu Jaroslava Tokára počas zásahu zbili do 20 Rómov a asi 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ Juraj Leško vtedy vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov.

 

Ako dnes informovala mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá v trestnom konaní sprostredkovala právne zastupovanie pre štyri poškodené osoby, počas vyšetrovania boli okrem iného vypočutí poškodení Rómovia, ako aj podozriví príslušníci polície.

 

"Poškodení potvrdili, že počas zásahu ich policajti bezdôvodne bili rukami a obuškami. Príslušníci polície vypovedali, že cieľom zásahu vo Vrbnici bolo pátranie po hľadanej osobe z vedľajšej obce," informovala organizácia. Podľa jej slov všetci zhodne vypovedali, že voči Rómom, nepoužili žiadne fyzické násilie, lebo na to nebol dôvod. "Znalec z odboru zdravotníctva však potvrdil, že Rómovia po policajnom zásahu mali zranenia, ktoré boli najpravdepodobnejšie spôsobené obuškami a ktoré si nemohli spôsobiť sami," dodala.

 

K zásahu polície sa vtedy vyjadrila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, podľa ktorej nebol nevyhnutný. Polícia pri ňom podľa jej slov použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies