Vyšetrovací výbor europarlamentu pre emisie schválil balík odporúčaní

NETKY.SK • 28 Február 2017, 17:45 • 2 min
Vyšetrovací výbor europarlamentu pre emisie schválil balík odporúčaní

BRUSEL – Vyšetrovací výbor Európskeho parlamentu (EP) pre meranie emisií v automobilovom priemysle dnes schválil svoju záverečnú správu a balík odporúčaní. Europoslanci o nich budú hlasovať v apríli.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovací výbor EP odporúča čím skôr prijať nové typové schvaľovanie vozidiel, teda proces, ktorým úrady v členských štátoch pred uvedením na trh dokladujú, že vozidlo spĺňa environmentálne a bezpečnostné štandardy EÚ.

 

Členovia výboru tiež žiadajú testovanie vozidiel jazdou v exteriéri a nie v laboratóriu, aby boli merania emisií oxidov dusíka podobné, ako pri bežnom používaní vozidla. Okrem toho navrhujú prísnejšie kontroly a efektívnejšie vynucovanie dodržiavania pravidiel pri testovaní. O správe a odporúčaniach vyšetrovacieho výboru bude hlasovať plénum EP počas aprílového zasadnutia.

 

Vyšetrovací výbor vznikol koncom roka 2015 v nadväznosti na kauzu automobilky Volkswagen, ktorá do svojich vozidiel s naftovým motorom montovala špeciálny softvér. Ten dokázal rozoznať emisný test. Softvér spôsobil, že vozidlo počas testovania vypúšťalo menej emisií, ako pri bežnej prevádzke, čo automobilke umožňovalo podvodne splniť emisné limity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona