Vyšetrovací tím kauzy Gorila našiel ďalšiu korupciu!

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 14:18 • 2 min
Vyšetrovací tím kauzy Gorila našiel ďalšiu korupciu!

BRATISLAVA - Špeciálny vyšetrovací tím našiel v kauze Gorila ďalšiu korupciu, pre Aktuálne.sk to potvrdil šéf tímu Marek Gajdoš. Koncom apríla totiž polícia začala ďalšie stíhanie pre prijímanie úplatku a podplácanie.

slovakia

left justify in out

„Obvinenie doposiaľ vznesené nebolo, vo veci sa koná. Zatiaľ nebudeme informovať o vzťahu ku konkrétnym okolnostiam z Gorily,“ dodal Gajdoš pre webový portál.

Podľa nedávno medializovaných informácií by sa však tento prípad podľa Aktuálne.sk mohol týkať privatizácie bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika. Stíhanie práve v tomto prípade pred časom v rozhovore pre Hospodárske noviny avizoval šéf Národnej kriminálnej agentúry Milan Tököly. Možnú korupciu v tomto prípade však verejne odmietli vtedajší šéf rezortu dopravy Pavol Prokopovič, aj hovorca spoločnosti Penta Martin Danko. „Vylučujeme z našej strany akékoľvek snahy, ktoré by mohli smerovať k nezákonnému ovplyvňovaniu privatizačnej súťaže,“ reagoval pre HN Danko. Podplácanie pri privatizácii rázne odmieta aj exminister Prokopovič. „Vôbec nemám poznatky o tom, ani kto by mal byť podplácaný, ani akým spôsobom, ani za čo,“ citoval denník Prokopoviča. 

Vyšetrovací tím už vlani v novembri začal tri nové trestné stíhania, a to pre podozrenie z kupovania poslancov pri hlasovaní o takzvaných Zajacových zákonoch a vydierania pri privatizácii bratislavského letiska v prospech jednej finančnej skupiny. Podozrenia z vydierania a korupcie mohli priamo vyplynúť aj z údajného spisu SIS, ktorý sa objavil na internete. Práve tam sa totiž spomínajú hrozby Prokopovičovi bližšie neurčeným vyšetrovaním v súvislosti s poradcom na privatizáciu letiska aj podplácanie členov privatizačnej komisie a možných dvadsať miliónov korún pre vtedajšieho ministra. 

V marci sa pridalo trestné stíhanie pre porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súvislosti so Slovenskými elektrárňami, pripomína portál Aktuálne.sk. Takéto stíhanie avizoval v správe pre poslancov aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. V tomto prípade by sa pritom vyšetrovací tím nemal opierať len o samotný údajný spis tajnej služby, ale o výpovede svedkov a ďalšie závery vyšetrovania. Podľa medializovaných informácií sa má vyšetrovanie týkať aktivít súvisiacich s elektrárňami a talianskym Enelom z čias privatizácie počas druhej Dzurindovej vlády. Prvým obvineným v kauze Gorila bol exminister hospodárstva Pavol Rusko, o pár dní však dozorujúci prokurátor obvinenie zrušil. Rovnako sa skončilo aj obvinenie notárky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona