Vyšehradský kostol na rozlúčke s Petrom Hapkom voňal levanduľou

NETKY.SK • 4 December 2014, 17:04 • 2 min
Vyšehradský kostol na rozlúčke s Petrom Hapkom voňal levanduľou

PRAHA - Príbuzní, priatelia a fanúšikovia sa dnes rozlúčili s českým skladateľom a spevákom Petrom Hapkom na vyšehradskom cintoríne v Prahe. Pohreb umelca v obci Okoř, kde žil, sa bude konať iba v úzkom rodinnom kruhu, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Na pražský pietny akt prišli okrem rodiny známi umelci vrátane priateľa a textára Michala Horáčka, takisto verejnosť a motorkári, ktorí robili aj sprievod rakve. Do baziliky na Vyšehrade prichádzali desiatky ľudí celé dopoludnie a veľký záujem prejavili i médiá.
     

Hapkovi fanúšikovia prechádzali okolo jeho rakvy a portrétu, mnohí tam kládli kvety. To všetko za tónov hudby, ktorú zložil obdivovaný skladateľ. Časť kostola voňala vďaka veľkému levanduľovému srdcu, ktoré symbolizovalo Hapkov veľký hit Levandulová, naspievaný s Hanou Hegerovou. Speváčka (83) sa nemohla zúčastniť na rozlúčke, pretože podľa webu iDNES.cz je po srdcovej príhode v nemocnici, v umelom spánku.
     

Po 10.00 h zaburácali pred vchodom do kostola motorky Hapkových kamarátov, medzi ktorých rád chodieval ako milovník týchto silných strojov.
     

S Hapkom sa prišli naposledy rozlúčiť Petr Janda, František Segrado, Ondřej Soukup, Michael Kocáb, Bolek Polívka či Ondřej Brzobohatý. Smútočnú reč na omši predniesol Hapkov spolupracovník Horáček, ktorý sa v nej obracal k zosnulému. "Dozvedel si sa, čo tvoja práca znamenala pre osudy ľudí. Mnohí z nich si za komunizmu brali platne s tvojou hudbou, keď odchádzali do emigrácie, mnohí sa pri tvojej hudbe zoznámili, milovali sa pri nej, mnohí pri nej boli počatí," povedal Horáček. "Dost často si byl grázl, jen nikdy škarohlíd," citoval časť textu ich spoločnej piesne Denim Blues.
     

Uznávaný a úspešný hudobný skladateľ Petr Hapka zomrel 25. novembra vo veku 70 rokov. Trápila ho vážna choroba. Žil doma v Okoři pri Prahe, kde sa oňho starala rodina. Vlani v marci sa hudobník podrobil operácii bedrového kĺbu, potom sa uňho prejavila Alzheimerova choroba, uviedol portál Novinky.cz.
     

Hapka s textárom Horáčkom vydali slávne albumy ako V penziónu Svět, kde aj slovenský spevák Richard Müller naspieval dnes už kultové skladby, či Citová investice. Hapka patril k najplodnejším a najvýraznejším autorom filmovej hudby, jeho skladby sú neodmysliteľnou súčasťou filmov Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Deváté srdce alebo Kráva.

     

Jeho dielom je tiež sprievodná skladba Šaškové počmáraní k zábavnému televíznemu programu Manéž Bolka Polívku.

 

 

,

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies