Vyšehradská štvorka chce založiť skupinu Priateľov Schengenu

NETKY.SK • 3 December 2015, 17:53 • 2 min
Vyšehradská štvorka chce založiť skupinu Priateľov Schengenu

PRAHA - Vyšehradská štvorka (V4) chce v rámci Európskej únie iniciovať širšie zoskupenie Priateľov Schengenu. Dohodla sa na tom počas dnešného summitu premiérov V4 v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Jeho cieľom by malo byť zdôraznenie spoločného záujmu na ochrane vonkajšej schengenskej hranice a zachovaní schengenského priestoru," priblížil na tlačovej konferencii český premiér Bohuslav Sobotka.

 

V4 zároveň odmietla snahy o vznik "minischengenov" v rámci EÚ, ako aj využívanie európskych fondov ako nástroja nátlaku v otázkach riešenia migračnej problematiky.

 

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána treba schengenský priestor zachovať nielen pre pohyb osôb, ale aj tovarov a služieb. Orbán upozornil, že každý národ a krajina majú svoj diel zodpovednosti na jeho ochrane. "Aj v budúcnosti by mechanizmus kontroly hraníc mal zostať v rukách národných štátov," dodal s tým, že Gréci v tejto chvíli nie sú pripravení plniť záväzky, ktoré ako členovia Schengenu prijali.

 

Predseda slovenskej vlády Robert Fico rovnako vyjadril pochybnosti o schopnosti niektorých členských štátov únie garantovať ochranu schengenskej hranice. Potvrdil, že slovenská exekutíva je pripravená buď bilaterálne alebo na úrovni V4 pomôcť každému, kto s tým má problémy. "Ale nemôžeme zatvárať oči a tolerovať, že sú tu krajiny, ktoré dôsledne nedodržiavajú pravidlá Schengenu a svojou laxnosťou umožňujú ďalší prílev obrovského počtu migrantov. Je hazardom mlčať o tom, že niektoré krajiny nie sú schopné garantovať schengenské hranice," konštatoval, čím narážal na Grécko.

 

Ako dodal Orbán, založenie Priateľov Schengenu by malo zaujímať všetky členské krajiny únie. "My Maďari považujeme otázku ochrany hraníc za otázku suverenity. Určite nenecháme ochranu našich hraníc niekomu inému," podčiarkol.

 

Vyšehradská štvorka očakáva, že decembrový summit EÚ naznačí rozhodujúce kroky, ktoré budú viesť k posilneniu vonkajšej schengenskej hranice. To podľa nich zahŕňa aj plné využitie potenciálu európskej agentúry Frontex, rýchle zavedenie hotspotov, efektívne azylové procedúry, prísne uplatňovanie pravidiel registrácie o odoberania odtlačkov prstov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona