Vyše tretina podnikov na Slovensku je registrovaná v Bratislavskom kraji

NETKY.SK • 4 Október 2013, 14:09 • 2 min
Vyše tretina podnikov na Slovensku je registrovaná v Bratislavskom kraji

BRATISLAVA - Viac ako tretina všetkých podnikov na Slovensku je registrovaných v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálnej štúdie Štatistického úradu SR totiž ku koncu júna tohto roka v Bratislavskom kraji bolo 63,2 tis. podnikov z celkového počtu 180,7 tis. podnikov. V medziročnom porovnaní tak počet podnikov na Slovensku stúpol o vyše desatinu. Viac ako 90 % z nich pritom tvorili spoločnosti s ručením obmedzeným.

Podľa veľkostnej štruktúry dominovali ku koncu prvého polroka tohto roka malé podniky s 19 a menej zamestnancami. Ich podiel na celkovom počte podnikov predstavoval 95,7 %. Podniky s počtom zamestnancov od 20 do 49 tvorili 2,5 %. "Vo všetkých veľkostných skupinách podnikov dominoval Bratislavský kraj a okresy hlavného mesta, predovšetkým okres Bratislava II, v ktorom malo sídlo najviac podnikov,“ konštatuje v publikácii Štatistický úrad SR. Čo sa týka veľkých podnikov s tisíc a viac zamestnancami, tých je na Slovensku iba 115. Okrem spomínaného Bratislavského kraja takéto firmy sídlia v okresoch Nitra, Žilina a Banská Bystrica. 

Takmer tretina podnikov sa pritom podľa ekonomických činností venovala obchodu. Veľkoobchodné a maloobchodné podniky tvorili 29,2 %. Nasledovali podniky zaoberajúce sa odbornými, vedeckými a technickými činnosťami s podielom 16,6 %, priemyselné firmy mali podiel 8,9 % a stavebné 8,3 %. Poľnohospodárstvu sa venovalo iba 6,5 % zo všetkých podnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies