Vyše štyri roky je na Slovensku bez práce 74,7 tisíc osôb

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 11:26 • 2 min
Vyše štyri roky je na Slovensku bez práce 74,7 tisíc osôb

BRATISLAVA - Ku koncu februára tohto roka evidovali úrady práce na Slovensku vyše 74,7 tis. osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka ide o nárast o 7,1 tis. ľudí. Tri štvrtiny z celkového počtu ľudí, ktorí nemajú zamestnanie viac ako 48 mesiacov, pochádzajú z Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

slovakia

left justify in out

V Prešovskom kraji nemalo ku koncu februára tohto roka prácu viac ako štyri roky takmer 20,5 tis. nezamestnaných, čo je každý štvrtý evidovaný nezamestnaný. Ešte vyšší podiel nezamestnaných nad štyri roky na celkovom počte evidovaných uchádzačov o zamestnanie bol v Banskobystrickom kraji. V tomto kraji bolo bez práce viac ako štyri roky 18,2 tis. nezamestnaných, čo tvorí 27 % z celkového počtu evidovaných nezamestnaných. Úrady práce v Košickom kraji evidovali ku koncu februára tohto roka 17,2 tis. ľudí, ktorí nemali prácu viac ako štyri roky. Išlo o 24 % z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie. 

 

Naopak, najmenej nezamestnaných ľudí vyše štyri roky je v Bratislavskom a Trnavskom kraji. V Bratislavskom kraji bolo takýchto osôb ku koncu februára tohto roka 890, čo tvorí 4 % zo všetkých evidovaných nezamestnaných. Trnavský kraj vykázal ku koncu rovnakého obdobia takmer 2,3 tis. nezamestnaných, ktorí si nenašli prácu viac ako 48 mesiacov. Išlo o 7,9 % z celkového počtu evidovaných nezamestnaných.

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla vo februári tohto roka 13,49 %. V porovnaní s prvým mesiacom tohto roka klesla o 0,12 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti znížila o 1,22 percentuálneho bodu. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 364,1 tis. osôb. V porovnaní s januárom tohto roka ide o pokles o 3,1 tis. ľudí. 

 

O zníženie počtu disponibilných nezamestnaných sa pričinil najmä vyšší počet ľudí, ktorých úrady práce umiestnili na vykonávanie malých obecných služieb. Kým ku koncu januára išlo o vyše 6,9 tis. nezamestnaných, ku koncu minulého mesiaca tieto práce vykonávalo 9,2 tis. nezamestnaných. Zvýšil sa aj počet dočasne práceneschopných nezamestnaných, a to medzimesačne o 279 osôb. Na absolventskej praxi bolo minulý mesiac umiestnených 3,4 tis. nezamestnaných, čo je v porovnaní s januárom nárast o 132 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol takmer o 33 tis. osôb. 

 

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla vo februári 14,89 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,01 percentuálneho bodu, medziročne celková miera klesla o 1,31 percentuálneho bodu. Celkový počet nezamestnaných tak vo februári medzimesačne klesol o 248 osôb na 401,9 tis. osôb. Medziročne sa celkový počet uchádzačov o prácu znížil o 35,2 tis. ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies