Vyše štyri roky je bez práce viac ako 75 000 nezamestnaných

NETKY.SK • 24 November 2014, 11:17 • 2 min
Vyše štyri roky je bez práce viac ako 75 000 nezamestnaných

BRATISLAVA - Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu októbra tohto roka vyše 75,2 tis. osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky.

slovakia

left justify in out

Oproti októbru minulého roka ide o nárast o 2,9 tisíca nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu minulého mesiaca medziročne klesol o 8,2 tisíca na 204,6 tisíc osôb.

 

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky od októbra minulého roka stúpol vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast zaznamenal Košický kraj, a to o 758 osôb na minulomesačných 17,6 tisíca. Nasleduje Prešovský kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 757 osôb na takmer 20,6 tisíca. Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Žilinský kraj. Kým v októbri vlaňajška v ňom bolo bez práce viac ako štyri roky 4,9 tisíca nezamestnaných, v októbri tohto roka už išlo o 5,3 tisíca uchádzačov o prácu. V Trenčianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 327 osôb na vyše 3,7 tisíca. 

 

Bratislavský kraj vykázal ku koncu minulého mesiaca vyše 1 000 nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti októbru minulého roka ide o nárast o 283 ľudí. V Nitrianskom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 209 osôb na 6,8 tisíca. V evidencii úradov práce viac štyri roky bolo v Banskobystrickom kraji ku koncu minulého mesiaca vyše 17,9 tisíca ľudí, čo je medziročné zvýšenie o 145 osôb. Najnižší nárast v tejto kategórii dlhodobo nezamestnaných zaznamenal Trnavský kraj, a to o 50 ľudí na 2,2 tis. osôb. 

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v októbri tohto roka 12,35 %. V porovnaní so septembrom išlo o pokles o 0,09 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,31 percentuálneho bodu. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 333 257 osôb. V porovnaní so septembrom tohto roka ide o pokles o 2 463 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v októbri o 35 390 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla v októbri 13,93 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne takmer o 1 percentuálny bod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona