Vyše štyri roky je bez práce 74,5 tisíc nezamestnaných

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:31 • 2 min
Vyše štyri roky je bez práce 74,5 tisíc nezamestnaných

BRATISLAVA - Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu augusta tohto roka vyše 74,5 tis. osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky.

slovakia

left justify in out

Oproti augustu minulého roka ide o nárast o 3,4 tisíca nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu minulého mesiaca medziročne klesol o 3,2 tisíc na 206,9 tisíc osôb.

 

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky od augusta minulého roka stúpol vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast zaznamenal Prešovský kraj, a to takmer o 1,1 tisíca na minulomesačných 20,4 tisíca. Nasleduje Košický kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 756 osôb na takmer 17,4 tisíca. Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Trenčiansky kraj. Kým v auguste vlaňajška v ňom bolo bez práce viac štyri roky 3,3 tisíca nezamestnaných, v auguste tohto roka už išlo o 3,7 tisíca uchádzačov o prácu. V Žilinskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 398 osôb na takmer 5,2 tisíca. 

Bratislavský kraj vykázal ku koncu minulého mesiaca vyše 1 000 nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti augustu minulého roka ide o nárast o 333 ľudí. V Banskobystrickom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 228 osôb na 17,9 tisíc. V evidencii úradov práce viac štyri roky bolo v Trnavskom kraji ku koncu minulého mesiaca 2,2 tisíca ľudí, čo je medziročné zvýšenie o 90 osôb. Najnižší nárast v tejto kategórii dlhodobo nezamestnaných zaznamenal Nitriansky kraj, a to o 77 ľudí na 6,8 tis. osôb. 

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v auguste tohto roka 12,56 %. V porovnaní s júlom išlo o pokles o 0,11 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,14 percentuálneho bodu. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 338,8 tis. osôb. V porovnaní s júlom tohto roka ide o pokles takmer o 3 100 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v auguste o 30,8 tis. osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies