Vyše stotisíc ľudí oslavuje na Gay Pride v Tel Avive

NETKY.SK • 12 Jún 2015, 17:52 • 2 min
Vyše stotisíc ľudí oslavuje na Gay Pride v Tel Avive

TEL AVIV - Tisíce obnažených svalnatých mužov, farebne odetých transvestitov, žien v balónových kostýmoch či iných podporovateľov práv homosexuálov sa v piatok vydalo do ulíc izraelského Tel Avivu pri príležitosti oslavného pochodu gejov, ktorý sa v metropole koná každoročne.

slovakia

left justify in out

Ide pritom o najväčší pochod za práva sexuálnych menšín na Blízkom východe. Hovorca miestnej polície Micky Rosenfeld uviedol, že na piatkovom pochode sa zúčastňuje 100-tisíc ľudí, izraelské médiá hovoria dokonca o čísle 180-tisíc. Udalosť do mesta pritiahla aj tisíce zahraničných podporovateľov.

 

Doprava je vo viacerých častiach metropole z dôvodu pochodu odstavená alebo obmedzená. Na uliciach zaznieva hlasná hudba a mnoho ľudí máva dúhovými vlajkami a tancuje. Témou tohoročného pochodu je heslo "Tel Aviv miluje všetky pohlavia". Udalosť prišiel podporiť napríklad aj známy rakúsky spevák - transvestita Tom Neuwirth vystupujúci pod umeleckým menom Conchita Wurst, posledný víťaz Eurovision Song.

 

 

 

 

Izrael sa v posledných rokoch prejavuje ako jedna z najpriateľskejších krajín voči homosexuálnej menšine, čím ostro kontrastuje s ostatnými blízkovýchodnými krajinami, v ktorých kultúra tejto menšiny nie je tolerovaná a jej príslušníci často čelia perzekúciám, násiliu, či dokonca trestom smrti - tie im hrozia v Iráne, Saudskej Arábii či Jemene. Napriek tomu, že manželstvá gejov či lesieb v Izareli povolené nie sú, ako ani žiadne civilné sobáše, mnoho príslušníkov verejne sa hlásiacich k menšine slúži v izraelskej armáde, zasadá v parlamente či pôsobí v umeleckej sfére. Krajina zároveň uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia uzavreté v zahraničí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona