Vyše polovica Slovákov zaplatila za uplynulé dva roky pokutu

NETKY.SK • 28 November 2015, 10:32 • 2 min
Vyše polovica Slovákov zaplatila za uplynulé dva roky pokutu

BRATISLAVA - Celkovo 51 percent dospelej populácie na Slovensku má počas uplynulých dvoch rokov osobnú skúsenosť s nejakou pokutou.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie ich pritom dostali pri šoférovaní (38 percent), či už za prekročenú rýchlosť, telefonovanie alebo nezapnuté pásy. V rebríčku najčastejších pokút nasledujú upomienky za neuhradený telefón alebo internet, s čím majú skúsenosť traja z desiatich opýtaných. Ďalšia štvrtina respondentov zase doplatila na neporiadne splácanie úverov alebo hypoték. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý robila pre spoločnosť Home Credit.


Analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub v tejto súvislosti pripomína, že práve platenie úverov podľa dohodnutých pravidiel môže ľuďom prakticky ušetriť ďalšie zbytočné výdavky. "Pokutám sa dá veľmi jednoducho predísť. Stačí si nastaviť trvalý príkaz na svojom bežnom účte. Zaberie to niekoľko minút, no môže ušetriť desiatky eur. Vždy je dobré ho mať o niekoľko dní skôr, ako je dátum splatnosti. Platby totiž neprebiehajú cez víkend, a tak je potrebná rezerva troch dní“, hovorí Kozub.


Ďalšími častými dôvodmi pokutovania sú zlé parkovanie (15 percent), nezaplatené účty za energie (14 percent) a cestovanie verejnou dopravou "načierno“ (12 percent). Priemerná výška pokuty bola pritom 34 eur. Najvyššie pokuty platili ľudia štátnej správe ako sankcie od rôznych úradov či za nezaplatené dane a tiež za prehrešky za volantom. V oboch prípadoch to bolo približne 50 eur. Naopak, najnižšie pokuty sú v prípade služieb požičovní, napríklad za oneskorené vrátenie DVD alebo knihy je pokuta 2,50 eura.


Keď už príde na uhrádzanie sankcií, Slováci sú zvyčajne disciplinovaní. Podľa Kozuba zrejme ľudí upomienka alebo pokuta vyľaká, prípadne sa môžu cítiť previnilo. "V konečnom dôsledku zväčša pokutovaný človek ani nemá inú možnosť, ako ju nakoniec zaplatiť. Teda pokiaľ to chce mať čím skôr z krku a vyhnúť sa tak ďalším poplatkom, problémom, prípadne až exekúciám či súdom,“ hovorí Kozub. Väčšia časť Slovákov hradí pokuty hneď ako sa o nich dozvie (55 percent). Po termíne platí pokutu len 5 percent opýtaných. Pokutovaní Slováci si už väčšinou dávajú pozor na to, aby rovnakú sankciu nedostali opäť. Takáto prevencia najlepšie funguje v prípade pokút za neuhradený telefón či internet, naopak najmenej pri parkovaní. Podľa zistení prieskumu si ôsmi z desiatich ľudí svoju chybu súvisiacu s platením pokuty aj uznali. Len 14 percent vnímalo pokutu ako prehnanú s tým, že svoju chybu si ani neuznali.
Prieskum uskutočnila agentúra STEM/MARK od 2. do 8. októbra na reprezentatívnej vzorke 493 respondentov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona